FASE 2

Na de ondergrondse museumzaal start vanaf 5 oktober 2015 de tweede fase van de renovatie en uitbreiding van het Hof van Busleyden. Nu komt het historische, 16de-eeuwse monument aan de beurt. 
 
graafwerken
 
Het toekomstige stadsmuseum moet integraal toegankelijk zijn voor het publiek en beantwoorden aan de noden van een modern museum. De ruimtes moeten flexibel en multifunctioneel kunnen ingezet worden. Tegelijk moet men ook het binnenklimaat beheersbaar maken en de brandveiligheid optimaal afstellen om de collectie goed te kunnen beschermen. Tot slot moet ruimte worden vrijgemaakt voor de bureaus van de medewerkers. Allemaal vereisten die verregaande aanpassingswerken betekenen. 
 
In het nieuwe circulatiegebouw komen een lift en een traphal. Op de verdiepingen worden alle technieken en de afwerking binnenin vernieuwd. Op de verdiepingen wordt de kamertypologie gerespecteerd. Ook de zolderruimtes worden afgewerkt en ingericht als museumruimtes (tot voor enkele maanden deden ze nog dienst als depotruimte).
 
Eens de werken klaar zijn zal het Hof van Busleyden een museale ruimte hebben van ca. 2000 m2. De ondergrondse zaal heeft een oppervlakte van 700 m². De verdiepingen en de zolder worden maximaal opengewerkt tot museale ruimtes, alles bij mekaar zo’n 1300 m². 
 
ingepakt beeldje
 
Het Hof van Busleyden was tot voor kort één van de opslagplaatsen van de erfgoedcollectie van de stad. De stukken verhuizen over enkele jaren naar het nieuwe erfgoeddepot Depot Rato, maar moeten omwille van de werkzaamheden worden ondergebracht in een tijdelijk depot. Met de dankbare hulp van 14 vrijwilligers hebben de behoud- en beheermedewerkers van de dienst Musea & Erfgoed Mechelen afgelopen zomer maar liefst 11 000 kostbare erfgoedstukken veilig ingepakt, geregistreerd en verhuisd. Een huzarenstukje dat bijna een jaar in beslag nam.
 
Volg de restauratie tot maart 2018 in beeld!
 
RESTAURATIE - Hof van Busleyden Fase 2