hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

FASE 1

Fase 1 voorziet in de bouw van een ondergrondse ruimte, een circulatiezone die de nieuwe museumzaal verbindt met het bestaande gebouw en aangepast sanitair.

De ondergrondse museumzaal voldoet aan de strengste internationale eisen zodat grote tentoonstellingen met internationale bruiklenen mogelijk zijn. De zaal heeft een vloeroppervlakte van 623m² en een hoogte van zes meter. De toegang tot het vernieuwde Hof van Busleyden wordt gesitueerd onder de gaanderij, centraal in het complex tussen de tuin en de erekoer.

 

Doorsnede Hof van Busleyden

Doorsnede Doorsnede van de nieuwe museumruimte en circualtiezone in het Hof van Busleyden (ontwerp David Driesen en Hans Le Compte).

 

Onder de tuin aan de Sint-Jansstraat komt een eigentijdse museumruimte (-2). Die zal voorzien zijn van alle hedendaagse technieken op het vlak van presentatie, klimatisatie en veiligheid. Aan de linkerzijde wordt een technische zone met goederenlift en evacuatietrap gecreëerd. Rechts, in de ruimte van het voormalige beiaardmuseum, komt een monumentale toegangstrap, een bezoekerslift en een moderne sanitair blok (-1).

 

 

In de nieuwe circulatieruimte, die aansluit op het renaissance paleis, leidt een monumentale trap naar de ondergrondse ruimte. Tevens wordt een trap gebouwd die toegang geeft tot de eerste verdieping van het eigenlijke Hof van Busleyden. Zo wordt de eerste schakel gerealiseerd die de moeilijke circulatie in het gebouw moet verbeteren.

 

 

Op een ondergrondse tussenverdieping wordt een hedendaagse sanitair blok gerealiseerd. De wachtenden kunnen aangenaam vertoeven in een ruimte met een strakke houten afwerking,  een knipoog naar de verfijnde cultuur uit de tijd van Hiëronymus van Busleyden. Tevens krijgen ze door middel van een groot venster  inkijk op de museumzaal.

De gang van het sanitaire blok is wat de vorm betreft geïnspireerd op de typische deurpanelen van het Hof van Busleyden. Planken werden in een soort van schubmotief over elkaar geplaatst. Die ritmering komt terug in de afwerking.

 

Expozaal Hof van Busleyden

Zicht op de ondergrondse museumruimte 

 

De ondergrondse museumzaal zal een ruime sfeer verkrijgen met een sterk architecturale detaillering. Blikvangers zijn het plafond en het panoramisch venster.