ror-site.jpg

Roep om Rechtvaardigheid

 

Naar aanleiding van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. zal het Museum Hof van Busleyden onderdak bieden aan de tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden. Het is tegelijk de openingstentoonstelling voor het museum én het sluitstuk van het stadsfestival.

Roep om rechtvaardigheid wil de rijke en fascinerende wisselwerking belichten tussen kunst, de praktijk van de rechtspraak en het idee van rechtvaardigheid in de gebieden die onder de jurisdictie van de Grote Raad van Mechelen hebben gestaan tijdens de hoogdagen van deze instelling, namelijk van het midden van de vijftiende tot het midden van de zeventiende eeuw.
 
Een groot aantal Nederlandse vorstendommen werd tijdens deze periode verenigd door de hertogen van Bourgondië. Vervolgens gingen de Nederlanden deel uitmaken van een absolutistisch bestuurd wereldrijk onder keizer Karel V. Als gevolg van de Reformatie en de Opstand tegen Spanje viel de regio uiteen in twee delen, die zich vervolgens ontwikkelden tot twee aparte politieke entiteiten.

 

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema's: 'rechtvaardigheid', 'rechtstpraak' en 'onrecht'. Kunstwerken uit de Nederlanden over recht en rechtvaardigheid worden bij elkaar geplaatst en gesitueerd tegen de juridische, historische en culturele achtergrond waarin ze zijn ontstaan. Tegelijk wil de expo aantonen hoe deze kunstwerken op een krachtige manier een van de meest universele menselijke verlangens zichtbaar hebben gemaakt: het streven naar rechtvaardigheid en de complexe confrontatie daarvan met de werkelijkheid.

 
Op Roep om Rechtvaardigheid zullen prestigieuze topwerken te zien zijn van onder andere Quinten Metsys, Maarten van Heemskerck, Pieter Bruegel de Oude, Maerten de Vos, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Philippe de Champaigne. Deze worden uitgeleend door musea als het Prado en het Patrimonio Nacional in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn, het Ashmolean museum in Oxford en nationale en internationale privéverzamelingen.
 ORGANISATIE
OP.RECHT.MECHELEN., Museum Hof van Busleyden en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Verzekering door IC verzekeringen.


CURATOREN
Samuel Mareel

Ellen Goetstouwers

Elsje Janssen

Manfred Sellink


WANNEER
23 maart 2018 tot 24 juni 2018

WAAR
Museum Hof van Busleyden - Sint Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

 

TICKETS

Tickets en tarieven vind je hier.

 

GROEPEN

Hier vind je ons aanbod voor groepsbezoeken. 

 

BEZOEKERSGIDS/VISITORS GUIDE

Nederlands

English

Français

Deutsh

Español

 

Gratis rondleiding op donderdagavond. OPGELET DEZE IS VOLZET VOOR 21/06/2018

Elke donderdag start er om 19u30 een rondleiding voor individuelen doorheen de expo. Je betaalt hiervoor niets extra, alleen de toegang tot het museum.
Inschrijven kan aan de balie van het museum op voorhand of op de avond zelf (tot de rondleiding volzet is).
De rondleiding start aan de balie van het museum om 19u30 en duurt een uur. Het museum is die dag open tot 22u.

 

Film by Aikon Producties ism Theater M  en Academie Mechelen