Kinderen van de Renaissance

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

26 maart - 4 juli in Museum Hof van Busleyden

Kinderen van de RenaissanceAchter de muren van het Hof van Kamerijk in Mechelen zijn gedurende een halve eeuw de kinderstemmen te horen van enkele politieke hoofdrolspelers van het zestiende-eeuwse Europa. De tentoonstelling Kinderen van de Renaissance vertelt het bijzondere verhaal van dit kinderhuishouden. In het Hof van Kamerijk groeien drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen op, waaronder Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en de toekomstige Karel V. Ze worden er klaargestoomd om een prominente rol te gaan spelen in het Habsburgse wereldrijk.

Kinderen van overal in Europa komen naar Mechelen als speelkameraadjes voor de Habsburgse prinsen, onder hen ook de latere Engelse koningin Anne Boleyn. De Habsburgse prinsen en prinsessen krijgen de beste leraars, de mooiste kleren, het fijnste speelgoed en de beste boeken. Het ontbreekt hen aan niets. Maar zijn ze ook gelukkig?

Voor het eerst terug in Mechelen

Kinderen van de RenaissanceProminente schilders zoals de Meester van het Mechelse Sint-Jorisgilde, Pieter van Coninxloo, de Meester van de Magdalenalegende en Jan Gossart leggen de kinderen in het Hof van Kamerijk in al hun fragiliteit vast. Delicate gezichten. Mysterieuze blikken. Deze kinderen zijn pionnen in een politiek spel waarop ze zelf geen enkele invloed hebben. De portretten spelen ook een belangrijke rol in de huwelijksonderhandelingen en de zoektocht naar meer macht.

De kinderportretten spreken erg tot de verbeelding en Kinderen van de Renaissance brengt een selectie van deze vijftiende en zestiende-eeuwse paneeltjes terug naar Mechelen, vaak voor het eerst in vijfhonderd jaar. Samen met boeken, speelgoed, juwelen en andere bijzondere objecten brengen ze de Habsburgse kindertijd van 500 jaar geleden tot leven.

Wie verder kijkt en tussen de regels door leest, beseft dat de kinderportretten je ook iets vertellen over hoe wij vandaag de opvoeding van onze kinderen benaderen. En dat de ideeën van toen, vandaag nog steeds verder leven.

BOEK NU JE TICKET

Audiogids

  • Bezoek je de tentoonstelling? Onze audiogids is inbegrepen in je ticket.
  • Meer comfort? Breng je eigen oortjes of hoofdtelefoon mee en sluit ze aan op de audiogids.
  • Voor slechthorende of dove bezoekers is een transcript van de audiogids beschikbaar aan de balie.

Met de steun van 

De tentoonstelling Kinderen van de Renaissance staat onder de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit de Koning.

Gerealiseerd met de steun van het Fonds Raphaël De Smedt, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 

Het Fonds Raphaël De Smedt zet zich in voor de verspreiding en de bekendmaking van het oeuvre van kunstschilder en beeldhouwer Jan De Smedt. Dat doet het Fonds o.a. via een website en wetenschappelijk werk, maar ook door de kunstwerken van Jan De Smedt tentoon te stellen. Het Fonds steunt ook culturele initiatieven van Mechelse instellingen.