web-banner.jpg

Zot Geweld/Dwaze Maagd

Zot Geweld

Museum Hof van Busleyden – 26 augustus tot 11 december 2016

In 2016 was het 100 jaar geleden dat Mechelse kunstenaar Rik Wouters stierf. Naar aanleiding van deze sterfdatum sloegenn Museum Hof van Busleyden (voorheen: Musea & Erfgoed Mechelen), het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen, Het Firmament en de Academie Mechelen de handen in elkaar. Samen organiseerden ze van 26 augustus tot en met 11 december 2016 de expo Zot Geweld/Dwaze Maagd in het Hof van Busleyden. Het iconische beeld ‘Het Zotte Geweld’ van Rik Wouters vormde het uitgangs- en middelpunt van deze expo.

De expo was opgebouwd rond vier centrale thema’s die een nauwe band hebben met de sculptuur van Rik Wouters: dans, evenwicht, schoonheid en moraliteit. Kleurrijke kunstenaars uit het nabije en iets verdere verleden illustreerden deze onderwerpen. Van Auguste Rodin, Edgar Degas, Marlene Dumas, Berlinde De Bruyckere, Alain Platel tot Bruce Nauman, Auguste Leveque en Jules Schmalzigaug: allen hebben zij gewerkt binnen één van deze thema’s.

 

De expo strekte zich ook uit buiten de museummuren en bracht ‘zot geweld’ naar verschillende plaatsen in Mechelen. Een sterke randprogrammatie in samenwerking met partners uit verschillende disciplines toonde aan dat de thema’s uit Zot Geweld/ Dwaze Maagd nog steeds relevant zijn vandaag de dag.

Er was extra aandacht voor gezinnen en kinderen: een gevarieerd educatief op maat van de kleinste bezoekers bracht ‘Het Zotte Geweld’ voor hen tot leven.

 

Vier curatoren

Dr. Herwig Todts (conservator Ensor en de Modernen van het KMSKA), dr. Valérie Herremans (conservator Beeldhouwkunst KMSKA), Hans Martens (Directeur Academie Beeldende Kunsten Mechelen) en dr. Staf Vos (onderzoeker bij Het Firmament) traden op als de curatoren binnen het tentoonstellingscomité van Musem Hof van Busleyden. Koen Van Synghel zorgde voor een toepasselijke scenografie.

 

BEZOEKERSGIDS

met teksten door Patrick De Rynck

Download hier de bezoekergids

 

PUBLICATIE

Lust For Life 

Uitgeverij Hannibal

160p., ill.

Lees hier meer over Lust for Life.

 

 
 
 
Zot Geweld / Dwaze Maagd