De 25 werken die je gezien moet hebben | 12

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Zegenend Jezuskindje

Anoniem

16de eeuw

 

Dit zegenend Jezuskindje met wereldbol is een typisch voorbeeld van de zogenaamde ‘poupées de Malines’. Deze beeldjes worden vanaf het midden van de vijftiende eeuw tot circa 1530 in grote hoeveelheden in Mechelen vervaardigd. Idealiter bestaan ze uit één stuk hout, meestal notelaar. Het merendeel is tussen 26 en 38 cm groot. De beeldjes zijn voorzien van polychromie en eventueel ook bladgoud. De Mechelse popjes hebben een typisch rond gezicht en hoog voorhoofd. Ze stellen meestal heiligen voor.

Mechelse popjes werden vooral gebruikt voor privédevotie, in huiskapellen, cellen van geestelijken en begijnhoven. Begijnen fabriceerden allerlei kleertjes om de popjes aan te kleden, soms versierd met zilver of goudbrokaat. Op Kerstmis werd het Christusbeeldje op het altaar geplaatst in een versierde wieg met belletjes. Poupées de Malines werden ook verwerkt in besloten hofjes. Ze waren relatief goedkoop en  bijzonder populair en werden ook geëxporteerd, vooral naar Spanje en Portugal. Naar het schijnt had Ferdinand Magellaan een Mechelse popje mee op zijn reis rond de wereld (1519-1521).

De kleine wereldbol in de linkerhand van Christus is een symbool voor het goddelijke koningschap over de wereld. Zijn rechterhand vormt een zegengebaar, afgeleid van het Romeinse teken om te spreken.

 

 

___

 

FICHE

 

Titel: Zegenend Jezuskindje

Objectnaam: heiligenbeeld

Vervaardiger: anoniem

Datering: 16de eeuw

Materiaal: gepolychromeerd hout

Afmetingen: 34,5 x 14x 7 cm

Inventarisnummer: B0728

Herkomst: Legaat Joseph Jacobs & Josée Broos, geschonken aan de stad Mechelen in 2013

 
 

BIBLIOGRAFIE

Christina Ceulemans et al, Mechels houtsnijwerk in de eeuw van Keizer Karel : Het Mechels Meubel 1500-2000; Van houtsnijwerk tot design (tentoonstelling Mechelen, Museum Schepenhuis, 4.2 – 7.5.2000). Mechelen, 2000.

Fanny Cayron en Delphine Steyaert, Made in Malines. Les statuettes malinoises ou poupées de Malines de 1500-1540. Étude matérielle et typologique. Brussel, 2019.
 
 

___

 

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen bij dit stuk? Neem contact met ons op.