
De 25 werken die je gezien moet hebben | 12
Museum Hof van Busleyden is op dit moment gesloten voor restauratie. Op dit moment is biënnale C0N10UR te gast in het museum. In de lente van 2024 heropent het museum met een hernieuwde vaste opstelling en de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies. Blijf op de hoogte van het museumaanbod.
Zegenend Jezuskindje
Anoniem
16de eeuw
Dit zegenend Jezuskindje met wereldbol is een typisch voorbeeld van de zogenaamde ‘poupées de Malines’. Deze beeldjes worden vanaf het midden van de vijftiende eeuw tot circa 1530 in grote hoeveelheden in Mechelen vervaardigd. Idealiter bestaan ze uit één stuk hout, meestal notelaar. Het merendeel is tussen 26 en 38 cm groot. De beeldjes zijn voorzien van polychromie en eventueel ook bladgoud. De Mechelse popjes hebben een typisch rond gezicht en hoog voorhoofd. Ze stellen meestal heiligen voor.
Mechelse popjes werden vooral gebruikt voor privédevotie, in huiskapellen, cellen van geestelijken en begijnhoven. Begijnen fabriceerden allerlei kleertjes om de popjes aan te kleden, soms versierd met zilver of goudbrokaat. Op Kerstmis werd het Christusbeeldje op het altaar geplaatst in een versierde wieg met belletjes. Poupées de Malines werden ook verwerkt in besloten hofjes. Ze waren relatief goedkoop en bijzonder populair en werden ook geëxporteerd, vooral naar Spanje en Portugal. Naar het schijnt had Ferdinand Magellaan een Mechelse popje mee op zijn reis rond de wereld (1519-1521).
De kleine wereldbol in de linkerhand van Christus is een symbool voor het goddelijke koningschap over de wereld. Zijn rechterhand vormt een zegengebaar, afgeleid van het Romeinse teken om te spreken.
___
FICHE
Titel: Zegenend Jezuskindje
Objectnaam: heiligenbeeld
Vervaardiger: anoniem
Datering: 16de eeuw
Materiaal: gepolychromeerd hout
Afmetingen: 34,5 x 14x 7 cm
Inventarisnummer: B0728
Herkomst: Legaat Joseph Jacobs & Josée Broos, geschonken aan de stad Mechelen in 2013
BIBLIOGRAFIE
Christina Ceulemans et al, Mechels houtsnijwerk in de eeuw van Keizer Karel : Het Mechels Meubel 1500-2000; Van houtsnijwerk tot design (tentoonstelling Mechelen, Museum Schepenhuis, 4.2 – 7.5.2000). Mechelen, 2000.
Fanny Cayron en Delphine Steyaert, Made in Malines. Les statuettes malinoises ou poupées de Malines de 1500-1540. Étude matérielle et typologique. Brussel, 2019.