Vrouw Minne smacht over mannenharten

In 2015 creëerde het Mechels ensemble Zefiro Torna de voorstelling Plus Nulz Regretz, over de complexe leefwereld en imago van Margareta Van Oostenrijk. Met polyfone muziek, maar ook boordevol symboliek in zowel tekst als beeld.

Annemie Van KerckhovenBeeldend kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven kreeg de vraag om een iconisch kunstwerk te maken dat een hedendaagse invulling gaf aan de gevoelswereld van de landvoogdes. De Antwerpse kunstenares baseerde zich op de 15de eeuwse houtgravure van meester Casper Von Regensburg, met de titel Vrouw Minne’s macht over mannenharten. Het beeld, dat in Mechelen te zien was tijdens stadsfestival ‘Stad in Vrouwenhanden’, toont een naakte vrouw Minne. Ze is omringd door achttien gekwetste, verwonde en gevangen mannenharten, met naast elk hart de uitleg over hoe een mannenhart wordt gebroken.

In het werk van Anne-Mie Van Kerckhoven zijn precies die harten uitgespaard, waardoor de achterliggende symbolen zichtbaar worden. Laag achter laag, gevuld met symbolen die doen denken aan Margareta van Oostenrijk: de margriet, de draak. Met als boodschap: mannen, hoed je voor de liefde.

De installatie van Anne-Mie Van Kerckhoven is vandaag, met dank aan Zefiro Torna, permanent te zien in Museum Hof van Busleyden. Het hedendaagse werk contrasteert er met stukken uit de collectie van Margareta, in de ruimtes die laag na laag haar zorgvuldig opgebouwde imago proberen te ontrafelen.