hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

Van doemscenario tot utopie: een artistieke kijk op de toekomst van de stad

Soiree CarreOp donderdag 7 maart gaan we voor de 6de Soirée Carré de artistieke toer op, met kunstenares en onderzoekster Elly Van Eeghem (°1983, Gent). Sinds 2012 is zij Stadsresident van Vooruit in Gent. In 2017 richtte ze CAMPUS op: een collectief ontwerpatelier voor publieke ruimte in de zuidrand van Gent. Ze is als artistiek onderzoekster en lesgeefster ook verbonden aan KASK School of Arts Gent.

Elly Van Eeghem maakt video’s, foto’s, installaties, teksten en voert acties uit in de publieke ruimte. Al dat werk combineert ze in veelzijdige projecten en kunstwerken. Ze dompelde zich de voorbije jaren onder in het weefsel van diverse steden in binnen- en buitenland en voerde daar onderzoek uit. Hoe wordt een stad georganiseerd? Hoe leeft een stad? Hoe woont en leeft men samen in een stad? Van oktober 2016 tot mei 2017 werkte ze aan een tentoonstelling in het STAM museum in Gent. Daarin bundelde ze ideeën en visies van zo’n 30 stedelingen rond de vraag hoe de stad van morgen eruit zal/kan/moet zien.

We hebben ook nog een tweede gastspreker. Julie Poppe werkt als projectcoördinator voor het Stroom-project van de stad Mechelen, gefinancierd door Vlaanderen Circulair. Stroom wil vanuit de dagdagelijkse behoeftes van buurtbewoners in Bethaniënpolder-Auwegemvaart bouwen aan een circulaire stad in Mechelen. Om te experimenteren met dingen die het leven aangenamer maken en de buurt leuker, werkt Julie samen met bestaande Mechelse initiatieven, van burgerbewegingen tot sociale organisaties, alsook met de buurtbewoners zelf.

Vanuit Julies achtergrond als onderzoekster in de antropologie en haar ervaringen in ontwikkelingssamenwerking, werkte ze samen met Studio Dott aan een buurtactieonderzoek dat de noden van de bewoners in kaart bracht.

 


PRAKTISCH

7 maart 2019
20u Zaal Dodoens | Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Deelname is gratis, maar schrijf je zeker op voorhand in.
Als deelnemer kan je donderdag 7 maart de hele dag het museum ook gratis bezoeken.