De 25 werken die je gezien moet hebben | 11

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Sultan Süleyman I

Anoniem

16de eeuw

 

 

Gaspare Ducci werd geboren op 8 november 1495 in het Italiaanse Pescia. Als  vertegenwoordiger van een handelscompagnie uit Lucca verhuist hij in 1515 naar Antwerpen. Hij is een succesvol bankier en wordt een van de belangrijkste geldschieters van Karel V. Deze maakte Ducci ontvanger-generaal van belastingen. In 1547 krijgt hij een adellijke titel en wordt hij benoemd tot raadsheer.


Ducci verwerft in 1547 een huis in de Huidevettersstraat in Antwerpen en laat het verbouwen tot een luxueus stadspaleis. In 1952 wordt dit palazzo Ducci afgebroken. Enkele van de interieurelementen, waaronder een cassetteplafond, worden vervolgens geïnstalleerd in het Sterckshof. Sinds 2018 maken ze deel uit van de collectie van Museum Hof van Busleyden.

De 11 medaillons in het cassetteplafond vormen een eerbetoon aan keizer Karel V. Verschillende verwijzen naar militaire successen van de keizer, zoals deze voorstelling van de Ottomaanse sultan Süleyman I. De expansiepolitiek van deze Islamitische vorst vormde een grote bedreiging voor de Habsburgse macht en de handel op de Middellandse Zee. In 1529 sloeg  Süleyman zelfs het beleg voor de Habsburgse hoofdstad Wenen. De gele kleur van zijn gewaad roept uitgesproken negatieve associaties op van verraad en vijandschap. Als Heilig Rooms keizer profileerde Karel V zich als belangrijkste tegenspeler van de sultan. De Habsburgse adelaar drijft de vluchtende Suleyman terug de zee in.

 

 

 

 

___

 

FICHE

 

Titel: Cassette uit Palazzo Ducci met voorstelling van Sultan Süleyman I

Objectnaam: tondo

Vervaardiger: anoniem

Datering: 16de eeuw

Materiaal: tempera op populier

Inventarisnummer: V0556c

Herkomst: 1952: geïntegreerd in Sterckshof; 2018: overgedragen aan Museum Hof van Busleyden door Provincie Antwerpen

 
 

BIBLIOGRAFIE

Claudia Goldstein, Pieter Bruegel and the Culture of the Early Modern Dinner Party. Aldershot, 2013: 13-36.

Jan Lampo, Gelukkige stad: De gouden jaren van Antwerpen (1485-1585). Amsterdam, 2017: 118-123.

Petra Maclot en Stefaan Grieten, ‘Het renaissance-interieur van Palazzo Ducci: flirt van een Italiaanse bankier met Keizer Karel’. In: Stefaan Grieten(red.) Vreemd gebouwd. Westerse en niet-westerse elementen in onze architectuur. Antwerpen, 2002: 61-91.

 

___

 

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen bij dit stuk? Neem contact met ons op.