Soirée MuZe: Vloer- en wandtegels in het Mechelse van de romeinen tot Expo 58

Donderdag 18 november 2021 om 20.00 uur
Vloer- en wandtegels in het Mechelse van de Romeinen tot Expo 58 

We staan er zelden bij stil, maar vloer- en wandtegels – ondertussen een eerder alledaags materiaal – hebben een boeiende geschiedenis achter de rug, ook in Mechelen en de brede regio. Bij opgravingen in Rijmenam kwamen fragmenten van Romeinse tegula aan het licht en de Mechelse ondergrond gaf middeleeuwse eenkleurige en laatmiddeleeuwse ingelegde loodglazuurvloertegels vrij. Van grote luxe getuigen de in 1938 in het Hof van Busleyden ontdekte tegelfragmenten van veelkleurige Spaanse cuencategels uit de 16e eeuw. Een calvariescène in tinglazuurschildering, bewaard in de Maria Magdalenakapel van het Klein Begijnhof, is dan weer een – vermoedelijk Rotterdams - topstuk uit de 18e eeuw.  Maar het is vooral tegelerfgoed uit de 19e en 20e eeuw dat vandaag overvloedig aanwezig is, in interieurs zowel als in het straatbeeld van de stad en de omliggende gemeenten. Vooral in de belle-epoque- en art-nouveau-architectuur en later ook in de art-decoperiode, met een nabloei in de jaren 1950 en 1960, was het gebruik van decoratieve tegels erg in trek.

Deze lezing schetst de esthetische evolutie van de tegel in België over de eeuwen heen aan de hand van vele voorbeelden uit de regio. Ook de technische evolutie en het enorme vakmanschap van ontwerpers en uitvoerders komen volop aan bod.

Over de spreker

Mario Baeck is licentiaat Germaanse filologie en behaalde in 2015 een doctoraat in de kunstwetenschappen (UGent) met de studie De schoonheid van het materiaal. Ontwikkeling van de Belgische industriële tegel (1840-1980) in een Europese context. Hij is wetenschappelijk adviseur van het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem en actief lid van diverse wetenschappelijke en erfgoedverenigingen. Bekijk zijn publicaties

Praktisch