Soirée MuZe: Pure schoonheid in Mechelse kant

Donderdag 16 december 2021 om 20.00 uur
Pure schoonheid in Mechelse kant

Deze lezing maakt een reis door de wereld van de Mechelse kant doorheen de eeuwen. De geschiedenis van kant in het algemeen, en van de Mechelse kant in het bijzonder, wordt onder de loep genomen. We vergelijken ook de kenmerken en stijlen.

Mechelse kant is een kantsoort in doorlopende draden, ontstaan in de vroege 18e eeuw uit de oude Vlaamse kanten. De Engelse dichter Edward Young omschreef haar als ‘the Queen of Lace’. Dit omwille van haar fijnheid, mooie motieven en bovenal omwille van de grote vaardigheid die nodig was om deze kantsoort te klossen. De zeshoekige tralie, de ijsgrond genaamd, wordt immers geklost zonder spelden. 

Je ontdekt de evolutie in de Mechelse kant dankzij uniek beeldmateriaal. Daarnaast kan je dit verfijnde vakmanschap verkennen op de zolder van Museum Hof van Busleyden. Kantclub Etterjefke viert er, samen met de Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs, haar jubileum met een bijzondere expo.

Over de spreker

Marian Muller–Roks startte met kantklossen in 1981 en volgde Mechelse kantlessen bij docente R. Thienpondt en aan het CVO te Mechelen. Na haar opleiding tot kantdocent te Brugge geeft ze sinds 2010 zelf les in Mechelse kant aan Kantschool Artofil, Kant in Vlaanderen, Kantcentrum Brugge en Klooster St-Marie.

Praktisch