22/4 Soirée MuzE: Opgroeien in weelde. De materiële cultuur van het kind rond 1500

Soirée MuzE: Opgroeien in weelde. De materiële cultuur van het kind rond 1500 | Annemarieke Willemsen

donderdag 22 april 2021 | 20.00u

I.s.m. Speelgoedmuseum Mechelen

De vorstelijke kinderen aan het hof in Mechelen groeiden op in weelde. Kosten noch moeite werden gespaard om te zorgen dat ze veilig en comfortabel konden spelen en leren. Hun materiële omgeving en hun bezittingen weerspiegelden hun status, maar waren tegelijkertijd praktisch voor de volwassenen die voor hen zorgden en aantrekkelijk voor de kinderen zelf.

In het speelgoed van deze prinsen en prinsessen herkennen we luxe versies van de poppen, ruitertjes, kinderwapens en tollen die breder in de samenleving voorkwamen. Ook hun leerboeken en schoolmateriaal waren duur en gepersonaliseerd, omdat ze werden opgeleid voor een belangrijke rol. Maar eerst was het zaak de kinderen beschermd te laten opgroeien, in goede gezondheid, en ze bezig en blij te houden, totdat ze groot genoeg waren geworden om hun plek in de volwassen wereld in te nemen. Net zoals de kinderen van gewone families in de Vlaamse steden rond 1500. Tijdens deze lezing krijgt u enkele unieke stukken uit de collectie van het Speelgoedmuseum Mechelen te zien.

Dr. Annemarieke Willemsen studeerde Kunstgeschiedenis & Archeologie in Nijmegen, waar ze in 1998 promoveerde op ‘Kinder delijt, middeleeuws speelgoed in de Nederlanden’. Ze is conservator van de collectie Middeleeuwen bij het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden en publiceert over kinderen, scholing, spel en het dagelijks leven tussen 0 tot 1600. Dr. Willemsen was bovendien lid van het wetenschappelijk comité van de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance

De ticketverkoop voor deze lezing is afgesloten 

De ticketverkoop voor deze lezing is afgesloten’