soireecarre_lang.jpg

Soirée Carré

De Grond der Dingen - Soirée Carré
 

Bij het stadproject De Grond der Dingen – een initiatief van ARSENAAL/LAZARUS en het Museum Hof van Busleyden – bouwen Mechelaars actief mee aan onze gemeenschappelijke toekomst. De ingediende ideeën voor één of meer Mechelse m² kan je niet enkel op www.degrondderdingen.be maar ook in het museum bekijken en bewonderen.

 

Elke 1ste donderdagavond van de maand organiseren we in het museum Soirée Carré, een reeks lezingen, gesprekken en workshops omtrent De Grond der Dingen. We gaan met elkaar in dialoog en zoeken naar verdieping. De stad (her)denken, de stad (her)verbeelden, de stad maken, kraken en/of smaken. Ingediende voorstellen worden toegelicht en besproken. Kunstenaars, filosofen, sociologen, stedenbouwkundigen en andere experten bekijken de voorstellen door een kritische bril. 

Samen maken we Mechelen aangenamer voor iedereen. Een delende stad, waarin de burger zelf aan zet is.

 

Voor wie?

Voor iedereen die actief betrokken wil zijn bij de ontwikkeling van de stad. Je hoeft nog geen idee ingediend te hebben om deel te nemen aan de Soirées.

 

Waar en wanneer?

20u in Zaal Dodoens - Museum Hof van Busleyden

Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen.

 

Inschrijven

Deelname is gratis, maar schrijf je in op voorhand.

Deelnemers van Soirée Carré mogen de dag zelf ook het museum gratis bezoeken tussen 10u en 22u.

 

KALENDER

3 oktober 2019 - 20u Museum Hof van Busleyden
Democratie in transitie: Nieuwe steunberen voor een oud systeem - Yves Dejaeghere
 

De Grond der Dingen gelooft dat directe inspraak van burgers in de toekomst van hun stad belangrijk is. Wij zijn ons daarvan bewust, hier in Mechelen, maar hoe benaderen ze dat elders? We willen ons graag laten inspireren door bestaande modellen van participatie en daarvoor hebben we Yves Dejaeghere uitgenodigd. Hij was medeoprichter van de G1000, een burgertop waarbij in 2011 duizend willekeurig gekozen burgers bijeenkwamen om antwoorden te zoeken voor de grote uitdagingen van onze democratie. Ze formuleerden voorstellen om politici te helpen bij het zoeken naar oplossingen.

Verder heeft Dejaeghere ook het burgerparlement in het Duitstalige gebied van België mee bedacht, waarbij door het lot gekozen burgers naast politici in het parlement zetelen. Zo hebben burgers op gelijkwaardige manier de kans om het toekomstig beleid van hun gemeenschap mee te ontwikkelen. We zijn benieuwd welke inzichten hij vanuit zijn werk en zijn ervaring met ons kan delen!

Yves Dejaeghere is onderzoeker aan de universiteit Antwerpen en was voordien verbonden met de universiteit Leuven. Daarnaast was hij ook gastprofessor aan de Université Catholique de Lille (France) en

KULAK. Hij werkt rond politieke socialisatie, verkiezingen en politieke elites.

Schrijf je hier in

 

7 november 2019 - Jongeren in de stad

9 januari 2020
6 februari 2020
5 maart 2020
2 april 2020
7 mei 2020
4 juni 2020