De 25 werken die je gezien moet hebben | 1

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Sint Lucia 

Anoniem

ca. 1500-1530

 

 

Lucia van Syracuse (283-304) is de patrones van de blinden. Haar patroonfeest valt op 13 december –  de kortste dag van het jaar volgens de Juliaanse kalender. De terugkeer van het licht is een belangrijk aspect van haar verering. Vooral in Scandinavische landen wordt deze gevierd als een feest van het licht.
 
 

 
Volgens de legende bezocht Lucia met haar zieke moeder het graf van de heilige Agatha in Catania, in Sicilië. Toen haar moeder op wonderbare wijze genas, schonk Lucia al haar bezittingen aan de armen. Haar Romeinse bruidegom kon dat niet verkroppen en klaagde haar aan vanwege haar geloof in Christus. Dat ze geen offers bracht aan de  Romeinse goden en keizer verzwaarde haar zaak. Lucia werd ertoe veroordeeld om in een bordeel te gaan werken. Ze bleek zo onverzettelijk dat zelfs een span ossen haar niet leken te verroeren. Ook op de brandstapel had zij nergens last van. Ten einde raad stak de beul haar een zwaard door de keel. Met dit attribuut wordt de heilige hier afgebeeld.
 
Dit beeld van Sint-Lucia werd tussen 1500 en 1530 gesneden in een Mechels atelier.
 
___
 

FICHE

Titel: De Heilige Lucia van Syracuse

Objectnaam: heiligenbeeld

Vervaardiger: anoniem

Datering: ca. 1500-1530

Materiaal: hout, polychromie, bladmetaal, blik

Afmetingen: hoogte: 70.5 cm

Inventarisnummer: OCMW B0007

Herkomst: Uit het kunstpatrimonium van het OCMW. In 2000 in beheer aan de stad Mechelen gegeven.

 

BIBLIOGRAFIE

Joseph de Borchgrave d'Altena, ‘Statuettes malinoises’, Bulletin des Musées royaux d'art et d'histoire du Cinquantenaire (1959), 69, fig. 67.

Fanny Cayron en Delphine Steyaert, Made in Malines. Les statuettes malinoises ou poupées de Malines de 1500-1540. Étude matérielle et typologique. Brussel, 2019.

Willy Godenne, ‘Six statuettes polychromées  de  l'hôpital  Notre-Dame à Malines’, Handelingen van den Kring voor Oudheid, Kunst & Letterkunde van Mechelen 64 (1960): 108-112.

Emmanuel Neeffs & Hyacinthe Coninckx, Tableaux, sculptures et objets d'art conservés dans les édifices religieux et civils de Malines. Mechelen 1891: 268.

Dries Van den Akker, ‘Lucia van Syracuse’Heiligen.

 

___

 

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen bij dit stuk? Neem contact met ons op.