Johnny Ronaldobrug

Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

De nieuwe spoorwegbrug in Muizen is vernoemd naar de bekende circusdirecteur, cowboy en artistiek bruggenbouwer Johnny Ronaldo.

Wie was Johnny Ronaldo?

Johnny Ronaldo, geboren als Jan Van den Broeck, startte in 1971 samen met zijn broer Herman een eigen circus, Circus Ricardo. Hij had tegen die tijd al naam en faam als poppenspeler en rock-‘n-rollster in variétéshows en stamde uit een rijke theater- en circustraditie. Van zijn ouders erfde hij de liefde voor muziek, van zijn grootouders die voor het theater, van zijn nonkels die voor het circus.

Na enkele jaren trok Herman zich terug uit het circus om zelfstandig muzikant te worden. Vanaf 1975 reisde Johnny dan maar samen met zijn vrouw Maria Van Vlasselaer (°1942) en hun gezin rond met een eigen Circus Ronaldo.

Johnny ontpopte zich als een rasechte scherpschutter en Maria liep blootvoets op een ladder van zwaarden. Hun kinderen Danny (°1969) en David (°1966) Van den Broeck werkten ook mee in het circus als august Patatje en witte clown Solo. Onder hun invloed werden elementen uit het theater en de Commedia dell’ Arte steeds belangrijker in de voorstellingen van Circus Ronaldo. David en Danny Ronaldo grepen daarvoor terug op hun eigen familiegeschiedenis waarin het theater Van den Berghe een belangrijke rol speelde. Ondertussen speelt ook de volgende generatie – de kinderen van Danny – mee in de voorstellingen.

Circus Ronaldo kent vandaag wereldfaam. Het is in Vlaanderen het enige reizende circus met een traditioneel verleden dat met een boekingskantoor werkt en dus niet op eigen risico rondtrekt. Hun vaste plek is in Muizen, waar ze overwinteren en nieuwe voorstellingen creëren. Van over heel de wereld zijn er festivals die hen boeken; ze zijn gewild van New York tot in Nieuw-Zeeland.

Naar aanleiding van het overlijden van Johnny in december 2020 schreef zoon Danny een treffend portret:

Je was een groots man, die 87 jaar oud geworden is zonder volwassen te worden. Dat is misschien wel het mooiste compliment dat je als artiest kan krijgen. Je werd geboren in volle crisis van de jaren dertig. Met een grote theater- en circustraditie achter je. Maar zonder vooruitzichten. De grote karavaan van Theater van den Berghe waar je grootvader zo rijkelijk over vertelde, was stilgevallen. De oorlog die er op volgde, versplinterde alle dromen.

Ambasadeur voor alle Muizenaars

Voor Muizenaars was Johnny niet alleen de peetvader van het circus, maar een gedreven ambassadeur voor de Damiaanactie. In weer en wind, 50 jaar lang, belde hij enthousiast aan bij honderden dorpsgenoten tijdens het jaarlijkse verkoopweekend. Op voorstel van zijn mede-Muizenaars draagt de vernieuwde spoorwegbrug in Muizen voortaan zijn naam, de Johnny Ronaldobrug.

Benieuwd naar huidige plannen van Circus Ronaldo? Bekijk de website van het circus

 

Beeld: Jan Smets