De 25 werken die je gezien moet hebben | 23

Portret van Rombout Heyns

Jan Verhoeven 

17de eeuw

 

 

Parmantig staat Rombout Heyns (ca. 1560 – 1630) te pronken met het vaandel van de Mechelse Kolveniersgilde. De Kolveniers waren schutters die gebruik maakten van een ‘clover’, een vroeg soort vuurwapen. Hij is uitgedost in zijn beste kostuum. Op de achtergrond ontdekken we het Schepenhuis, sinds 1616 de vergaderplaats van de gilde. Van 1580 tot 1630 is Heyns hun vaandeldrager.

De overlevering stelt dat Heyns in 1580 op gevaar van eigen leven het vaandel van de Kolveniers wist te redden tijdens de Engelse Furie, de verovering van Mechelen door Calvinistische troepen en Engelse en Schotse huurlingen. Deze hield hevig huis in Mechelen. Het schilderij wordt toegeschreven aan Jan Verhoeven (Mechelen, ca. 1600 – ca. 1676). Indien die toeschrijving klopt, dan is het portret na de dood van Heyns geschilderd. Mogelijk gebeurde dit om zijn heldendaad tijden de Engelse Furie te vereeuwigen.

In het vaandel van de Mechelse Kolveniers zitten heel wat Bourgondische elementen verwerkt zoals het Bourgondisch kruis en de Bourgondische vuurslag.

 

___

 

FICHE

 

Titel: Portret van Rombout Heyns, alias Smets, vaandrig van het Kolveniersgilde in 1580

Objectnaam: schilderij

Vervaardiger: Jan Verhoeven (ca. 1600 – ca. 1676)

Datering: 17de  eeuw

Materiaal: olieverf op doek

Afmetingen: 201 x 123 cm

Inventarisnummer: S0065

 
 
 

BIBLIOGRAFIE

Wilfried van Nespen, G. Simon en J. Gerarts, Schatten van de Vlaamse Schuttersgilden, tent.cat. Antwerpen, Museum Vleeshuis, en Brussel, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, 1966: cat. 93.

 
 

___

 

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen bij dit stuk? Neem contact met ons op.