Ricardo Brey: Gap in the Clouds

Deze pagina is niet beschikbaar in het Spaans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Museum Hof van Busleyden - 20.05.2022 – 28.08.2022

Met Gap in the Clouds maakt kunstenaar Ricardo Brey een positief statement en verbeeldt hij een teken van hoop in deze roerige tijden. De wereldwijde pandemie en de opzwepende protesten voor rassen- en gendergelijkheid hebben Brey ertoe aangezet een reeks introspectieve werken te maken. Nieuw werk dat teruggrijpt naar het verleden maar ook vooruit durft te kijken naar wat komt.

De inspiratie voor zijn werk put Ricardo Brey uit de rijkdom van de Afro-Cubaanse cultuur, uit persoonlijke herinneringen en uit mythes, legendes en verhalen. Blikvanger in deze tentoonstelling is de serie Every Life is a Fire, een reeks besloten dozen die verrassing en verwondering oproepen. Het openen ervan is een ritueel op zich en doet stilstaan bij wat voorbijgaat.  

Sapphire Fluid, 2021 - Courtesy of the Artist and Alexander Gray Associates, New York - © 2022 Ricardo Brey/Artists Rights Society (ARS), New York 

De tentoonstelling Gap in the Clouds is de eerste omvangrijke solotentoonstelling van Ricardo Brey in ons land, na eerdere passages in SMAK Gent (2006) en M HKA Antwerpen (2015).

Over de kunstenaar

De in Cuba geboren kunstenaar Ricardo Brey (°1955, Havana) woont al sinds 1990 in België nadat Jan Hoet hem vroeg om deel te nemen aan Documenta IX in Kassel. In de loop van zijn carrière ontving Brey verschillende prijzen en beurzen waaronder de Vlaamse Beeldende Kunstprijs en een beurs van het Guggenheim in New York. Ricardo Brey is een kunstenaar met een internationale uitstraling die in 2015 nog deel uitmaakte van de Biënnale van Venetië.

Forbidden, 2021 - Courtesy of the Artist and Alexander Gray Associates, New York - © 2022 Ricardo Brey/Artists Rights Society (ARS), New York 

Praktisch

  • boek je ticket
  • van 20 mei tot 28 augustus 2022
  • opgelet: de buitenzijde van het museum ondergaat op dit moment restauratie. De tentoonstellingsruimte, het onthaal en de museumshop zijn gewoon open. De vaste opstelling is niet toegankelijk.