Restauratie

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Vanaf maart 2022 gaat Museum Hof van Busleyden in de steigers. Een grondige restauratie van de buitenzijde van het 16-e eeuwse stadspaleis is nodig om de waardevolle werken in het museum te kunnen blijven presenteren. De vaste opstelling zal daardoor een tijdlang niet toegankelijk zijn. Het museum blijft wel open met twee toptentoonstellingen in de ondergrondse ruimte, in De Garage en museale belevingen op historische locaties in de stad.

De geplande buitenrestauratie van Museum Hof van Busleyden brengt stof, trillingen, veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur mee. Daardoor zullen de waardevolle kunstwerken in de museale ruimtes, waaronder 14 Vlaamse topstukken, tijdelijk verhuizen naar een deel van het museum waar geen werken plaatsvinden. Tijdens de duur van de werken, van 28 februari 2022 tot najaar 2023, is de vaste opstelling van het museum daarom niet toegankelijk voor publiek.

Het stadspaleis mag dan wel in de steigers staan, het museum blijft open. In de ondergrondse exporuimte zijn tijdens de restauratiewerken twee toptentoonstellingen gepland. In de zomer van 2022 pakt het museum uit met Gap in the Clouds van de Belgisch-Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey, voor wie het de eerste grote solotentoonstelling in ons land is.

In het najaar kunnen bezoekers topstukken in en uit Mechelen ontdekken in de tentoonstelling Verborgen Parels. Het museum duikt daarvoor in de eigen Mechelse collectie maar ook in privécollecties van Mechelse verzamelaars om de onbekende topstukken vaak voor het eerst publiek te tonen.