Rein Dufait: Eén enorme seconde

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

De Garage – 28.06.2021– 29.08.2021

Op een volstrekt unieke manier combineert Rein Dufait (Oostende, °1990) uiteenlopende materialen en technieken om opvallende beelden te creëren. Voor zijn tentoonstelling Eén enorme seconde in De Garage maakte hij een reeks nieuwe werken in karton die hij combineert met nog nooit eerder vertoonde sculpturen. Behalve beeldhouwwerk toont hij in deze expo ook tweedimensionaal werk en reeksen kunstenaarsboeken.

Om tot een werk te komen, tast Rein Dufait voortdurend de grenzen af. De kunstenaar laat zich voeden door een blijvende nieuwsgierigheid naar materie. Hij bepaalt en maakt alle details zelf. Zijn werk manifesteert zich als conceptueel én plastisch, bruut én tactiel. Het oogt delicaat en licht, al zijn de materialen soms zwaar en log. De sculpturen, schilderijen, tekeningen en kunstenaarsboeken zijn nooit verhalend, zelden figuratief, maar verwijzen vaak naar organische structuren. Hij slaagt erin om het natuurlijke, het procesmatige en het scheppende, het sculpturale in zijn werk te laten samenvloeien.

De titel van de tentoonstelling in Mechelen haalde de kunstenaar uit het boek Verhalen en teksten zomaar van Samuel Beckett. Eén enorme seconde getuigt van zijn voorliefde voor poëtische verwoordingen en mijmerende neologismen. Deze expo loopt samen met Doppelganger, een tentoonstelling van Hans Demeulenaere. Beide tentoonstellingen zijn te bezoeken met een ticket voor De Garage.

Op onze blog reflecteert Joris D’hooghe over de tentoonstelling.

 

Praktisch