De 25 werken die je gezien moet hebben | 25

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Plus Nulz Regretz

Anne-Mie Van Kerckhoven 

2015

 

 

Margareta van Oostenrijk blijft inspireren. In dit werk uit 2015 geeft de Antwerpse kunstenares Anne-Mie van Kerckhoven (1951 - ) de visuele symboliek die rond de leefwereld van Margareta van Oostenrijk bestond, een hedendaagse invulling. De basis van het kunstwerk is een vijftiende-eeuwse houtsnede van Meester Casper von Regensburg over de kracht van Vrouw Minne. Deze toont een naakte Vrouw Minne omringd door achttien gekwetste, verwonde en gevangen mannenharten, met naast elk hart de uitleg over hoe een mannenhart wordt gebroken. Van Kerckhoven voegde allerlei iconografische en devotionele symbolen toe. Margareta van Oostenrijk  is nadrukkelijk in het werk aanwezig, onder andere via haar portret, de margriet en de letter ‘M’.

De vorm van dit kunstwerk is geïnspireerd op een iconostase (een wand opgebouwd uit iconen) uit de Orthodoxe kerk. Daarnaar verwijst ook het zoekende licht over het kunstwerk.

Anne-Mie van Kerckhoven maakte Plus Nulz Regretz voor een gelijknamige voorstelling die op 19 augustus 2015 getoond is tijdens het festival Laus Polyphoniae in Antwerpen en op 13 oktober 2016 in de Grote Kerk in Enschede. Het ensemble Zefiro Torna bracht toen liederen uit een chansonnier dat aan Margareta van Oostenrijk heeft toebehoord, met composities van Vlaamse Polyfonisten als Pierre de la Rue en Johannes Ockeghem.

___

 

FICHE

 

Titel: Plus Nulz Regretz

Objectnaam: digitale collage

Vervaardiger: Anne-Mie Van Kerckhoven (1951-)

Datering: 2015

Materiaal: gesso en acrylverf op plexiglas

Inventarisnummer: G2177

Herkomst: schenking Allegoria vzw

 
 
 

___

 

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen bij dit stuk? Neem contact met ons op.