Over Salomon en Saba

Deze week trokken de collega's collectiebeheer naar de Sint-Baafskathedraal in Gent, met een specifiek doel voor ogen ...

Het werk De koningin van Saba bezoekt Salomon (olieverf op doek, 183 x 260 m; geschilderd in 1559) van Lucas de Heere hangt nu nog in de kooromgang van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Vanaf 23 maart 2018 zal het drie maanden lang te zien zijn in de expo Roep om Rechtvaardigheid in Museum Hof van Busleyden. Als onderdeel van de bruikleenovereenkomst wordt er eerst een conditiecheck gedaan. Dit onderzoek werd deze week zorgvuldig uitgevoerd door onze collectiemedewerkers.

 Conditiecheck

Het werk beeldt het verhaal van Koning Salomon en de Koningin van Saba (of Sheba) uit. Volgens de Bijbel ontmoetten de twee elkaar tijdens een bezoek van de Koningin aan Israël. Ze was blijkbaar zo onder de indruk van Salomons wijsheid en rijkdom dat ze zijn God zegende, waarop Salomon haar "alles gaf wat zij verlangde". Volgens sommige overleveringen duidde dit op een seksuele relatie, waar later een zoon uit voortkwam die de stamvader van de Ethiopiërs zou worden. Opvallend is wel dat Salomon in de versie uit de Sint-Baafskerk veel gelijkenissen vertoond met Filips II. Dat is geen toeval, want Filips was op bezoek in de Nederlanden in 1559, het jaar waarin het schilderij gemaakt werd. Een link met Mechelen vinden we er ook op terug. Helemaal links in het schilderij vinden we Viglius Aytta terug, een belangrijk lid van de Grote Raad van Mechelen.

Er zijn in de loop der tijden veel verschillende versies van het verhaal met de twee illustere vorsten opgedoken, het ene nog wilder dan het andere. Naast enkele mooie kunstwerken, zoals het bovenstaande schilderij in de Sint-Baafskathedraal, leverde het ook enkele grote en kleinere films op. De meest bekende is ongetwijfeld Solomon and Sheba met Yul Brynner en Gina Lollobrigida in de hoofdrollen (kijk en huiver!).