Museum Hof van Busleyden & De Garage

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

 
 

Welkom in Museum Hof van Busleyden!

 
Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Wissel ideeën uit en sta stil bij een wereld in verandering, net als toen. 
 
In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen. Dit huis is vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.
 
museumfotos
 
Beleef de verrassende Bourgondische geschiedenis en dring steeds dieper door in het Hof van Busleyden, met zijn schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.  Je beweegt van levendige en drukke ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Je gaat mee op zoek naar de echte Margareta en staat oog in oog met de intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes. 
 
In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst. Reis heen en weer tussen toen en nu. Experimenteer en treed in dialoog met het museum en zijn altijd wisselende collectie. Het verhaal is nooit af.

De Garage

De Garage maakt sinds 2020 deel uit van Museum Hof van Busleyden. Het is een ruimte voor actuele kunst, waar zowel gevestigde waarden als jonge kunstenaars centraal staan. Die manier van werken sluit perfect aan bij de geest van het Museum Hof van Busleyden als plek waar de mens centraal staat en ruimte is voor experiment.

De Garage vind je in hartje Mechelen, recht tegenover de Sint-Romboutskathedraal. In de tijdelijke tentoonstellingen die er vier à vijf keer per jaar plaatsvinden, kan je het werk van hedendaagse kunstenaars in al hun veelzijdigheid ontdekken. Laat je verrassen door de lopende expo’s, snuister in het aanbod in de shop of verdiep je in de werken van opkomende kunstenaars.

Je kan een apart ticket kopen voor De Garage, of een standaardticket waarmee je zowel het museum als De Garage kan bezoeken. De twee locaties liggen op wandelafstand van elkaar. Let op: de openingsuren van De Garage verschillen van die van het museum.