hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

Welkom in Museum Hof van Busleyden

 
 
Welkom in het Museum Hof van Busleyden!
 
Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Wissel ideeën uit en sta stil bij een wereld in verandering, net als toen. 
 
In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen. Dit huis is vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.
 
museumfotos
 
Beleef de verrassende Bourgondische geschiedenis en dring steeds dieper door in het Hof van Busleyden, met zijn schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.  Je beweegt van levendige en drukke ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Je gaat mee op zoek naar de echte Margareta en staat oog in oog met de intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes. 
 
In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst. Reis heen en weer tussen toen en nu. Experimenteer en treed in dialoog met het museum en zijn altijd wisselende collectie. Het verhaal is nooit af.
 
Tot 17 juni 2018 werd het museum grondig gerestaureerd, lees er hier alles over.
 

Vanaf september 2020 integreerde De Garage, ruimte voor actuele kunst, in het Mechelse Museum Hof van Busleyden. Beide kunsthuizen werkten al een tijdje achter de schermen samen. Met de tijdelijke tentoonstelling Maen Florin – Stefan Serneels – Xavier Noiret-Thomé lichten ze voor het eerst een tipje van de sluier op rond de nieuwe samenwerking. De naam De Garage blijft gewoon bestaan, want het is een zeer sterk merk in nationale en internationale kunstmiddens en blijft een forum bieden aan doorbrekende kunstenaars.

 
 
JAARVERSLAG 2019
Benieuwd naar ons eerste volledige openingsjaar? Lees het jaarverslag.