hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

Over het museum

Museum Hof van Busleyden opent op 17 juni 2018

In de 15de en 16de eeuw gaat de wereld open. Nieuwe continenten worden verkend, de aarde wordt rond. Wetenschappen bloeien, de honger naar kennis is groot. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance.

Mechelen is op dat moment de feitelijke hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, met regentes Margareta van Oostenrijk aan het hoofd. De stad promoot zichzelf als een hechte gemeenschap, waar alle groepen en standen toe behoren. De welvaart is er groot. De ongelijkheid ook. Een stad, dat zijn de mensen die er dicht bij elkaar leven. In periodes van bloei of van crisis.
Stap binnen in het Hof van Busleyden en herbeleef vandaag de Bourgondische Nederlanden. Dit renaissance stadspaleis was de thuis van Hiëronymus van Busleyden waar hij vrienden als Thomas More en Erasmus ontving. Als echte humanisten wisselden van gedachten en filosofeerden. Exotische objecten uit verre landen en andere kunstige verzamelingen werden er bestudeerd.

Vandaag is het stadspaleis opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken. Van ideeën en ontdekkingen. Van leven in de stad. Van topstukken, schoonheid en meesterschap. Ontmoeting en interactie. Betrokkenheid met de samenleving. Kunst, cultuur en verbeelding als drijvende krachten.
Samen met het gezin op pad? Ook kinderen en kleinkinderen zijn van harte welkom het museum! Een prikkelend en plezierig museumparcours zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen manier de collectie kan ontdekken. Eindig je bezoek op de belevingszolder met zijn luistersalons en knutselhoekjes.