hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

Open Kerkendagen 2018

In het weekend van 2 en 3 juni vindt Open Kerkendagen plaats met als thema “Erfgoed met vele gezichten”. Ook de historische kerken van Mechelen nemen deel. Talrijke activiteiten staan op het programma.
 
Expo Erfgoed met vele gezichten - 2 tot 24 juni

Open Kerken

Gratis
Locatie Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Sint-Pieter-en-Paulkerk en Sint-Romboutskathedraal
 
De talrijke kunstwerken in de kerken spreken tot de verbeelding. Zij verbergen meerdere verhalen, symbolen en tradities. De cursisten en docenten van de Academie Mechelen brengen met hun creaties het verhaal achter deze historische kunstwerken tot leven en wijzen de bezoekers op de talrijke details. De creaties zijn als het ware nieuwe gezichten in de kerken. De expo schept een dialoog tussen heden en verleden, tussen oude en hedendaagse kunst, tussen oude meesters en nieuwe kunstenaars. Een brochure geeft je een overzicht van oude en hedendaagse kunstwerken in elke kerk.
De tentoonstelling is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Torens aan de Dijle vzw en Academie Mechelen. Partners zijn Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Sint-Pieter-en-Paulkerk, Sint-Romboutskathedraal en Toerisme Mechelen.
 
Meerstemmig, een interactieve soundscape - 2 juni om 16u
Gratis
Locatie Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk
Meerstemmig
De kerk heeft iets met stil zijn. Letterlijk en figuurlijk. Wil je goed kunnen luisteren naar ‘de’ of ‘een’ roep van God of van jezelf. Stilte is de basis. We hebben schroom overwonnen en geluid gemaakt in de kerk. Terwijl we geen muzikanten zijn want dat had nog gekund, ook geen voordragers van gedichten. We zijn kunstenaars die ons, dan eens van beeld dan van geluid, theater of beweging of van een mix, bedienen om ons uit te drukken. En liefst samen, om elkaar te inspireren om van elkaar te horen hoe we elkaar kunnen beroeren. En nu beroeren we jou graag met enkel geluid.
Elk geluid roept een wereld op, elk geluid in een kerk ook. Wat willen we onze toehoorders laten ervaren en hoe brengen we dit tot leven enkel met geluiden in deze prachtig klinkende ruimte. En wat doet het met hen?
Een productie van Het Reizend Atelier, een initiatief van Ann Decaestecker en Alexandra Jacquet binnen de werking van de Academie Mechelen met performers van binnen en buiten de academie.
 
Orgelmatinee onder leiding van Wannes Vanderhoeven - 3 juni om 15u

Orgel

Gratis
Locatie Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk
 
Op zondag 3 juni is er om 15u het Orgelmatinee door de leerlingen van het Stedelijk Conservatorium onder leiding van Wannes Vanderhoeven. Na het concert is er een demonstratie en een geleid bezoek van het grote kerkorgel.
De voorstelling is een samenwerking van Gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, Stedelijk conservatorium Mechelen en vzw Het Orgel in Vlaanderen.
 
 
Korting bezoek Sint-Romboutstoren - 2 tot 3 juni
Korting
Locatie Sint-Romboutstoren
 
Op zaterdag 2 en zondag 3 juni kan je met een kortingsflyer de Sint-Romboutstoren van de Kathedraal aan een verminderd tarief beklimmen. Die flyer vind je terug in de acht historische kerken.
 
Kunst en Kasseien - 2,3, 9 en 10 junikunst en kasseien
Gratis
Locatie Sint-Katelijnekerk
 
De kerk maakt deel uit van de kunstroute door Sjarabang, “Kunst en Kasseien”. De kunstroute gaat van start op vrijdag 1 juni om 17u met een aansluitende nocturne van 20u tot 22u. Alle informatie is gebundeld in een catalogus die te verkrijgen is in het Moreelshuis (Moreelstraat 3) en het atelier van Sjarabang (Hoviusstraat 2).
Meer informatie vind je hier.
 
Uitzending eucharistieviering door VRT - 3 juni
Gratis
Locatie Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
 
Het einde van de Mariamaand wordt gevierd. Op zondag 3 juni wordt om 10u de eucharistieviering uitgezonden door de VRT. Zo kan heel Vlaanderen de slotplechtigheid meevieren.