hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

Museumtraject

In 2018 opent het nieuwe stadsmuseum in het Hof van Busleyden zijn deuren. Naast de fysieke transformatie van het renaissancepaleis, wordt er ook gewerkt aan een inhoudelijk onderzoekstraject. Sinds 2012 onderzoekt Musea en Erfgoed Mechelen hoe het ideale museum voor deze stad eruit moet zien en wat je er moet kunnen bekijken en doen. We polsten bij verschillende sleutelfiguren uit diverse maatschappelijke sectoren naar hun visie op en verwachtingen van een hedendaags stadsmuseum in Mechelen. Dit intense verkenningsproces werd afgesloten met de proeftentoonstelling Uw toren is niet af in 2014.

 

Museumtraject

Een deze expo gingen we op zoek naar wat een ‘stads’museum allemaal kan zijn.  Een museum kan je immers met verschillende bouwstenen maken. Moeten we vertrekken vanuit de collectie en de objecten waarmee we Mechelen willen ‘tonen’? Of willen we vooral de verhalen van Mechelen vertellen en dat illustreren aan de hand van objecten? Of willen we op de eerste plaats aan de slag met de Mechelaars omdat zij samen het hedendaagse Mechelen uitmaken? En focussen we dan op de objecten die voor hen betekenis hebben en op de verhalen die zij willen horen of vertellen?

Uw toren is niet af nodigde de bezoeker uit om mee te denken. Hun mening was het sluitstuk en orgelpunt van onze bevraging. We bundelen nu alle feedback om een visie en beleid voor het nieuwe stadsmuseum op te maken. Zonder het in steen te willen bijtelen natuurlijk, want ook een stadsmuseum is groeit en veranderd, samen met de stad. Het is daarom nooit ‘af’.

Meer weten over Uw toren is niet af? Bezoek de tentoonstellingswebsite hier.