
Missie en visie
Museum Hof van Busleyden is op dit moment gesloten voor restauratie. In de lente van 2024 heropent het museum met een hernieuwde vaste opstelling en de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies . Blijf op de hoogte van het museumaanbod.
Missie en visie
Museum Hof van Busleyden plaatst het verhaal van Mechelen in de wereld. In een unieke combinatie van stedelijke collectie en onroerend erfgoed vertellen we verhalen met een universele aantrekkingskracht. Door het verleden speels en kritisch tegen de haren in te strijken, ontdekken we voor en met een breed en divers publiek de betekenis van kunst en geschiedenis voor de wereld van gisteren, vandaag en morgen.
Sinds de heropening in 2018 focust Museum Hof van Busleyden op de rijke Bourgondisch-Habsburgse geschiedenis van de stad en zijn betekenis vandaag. Hiermee toont Mechelen haar unieke positie binnen de geschiedenis van de Nederlanden in een museum dat tegelijk internationale uitstraling heeft en lokaal is verankerd.
De komende beleidsperiode breiden we het tijdvak dat al jaren centraal staat in ons museum geleidelijk uit. Naast de Bourgondisch-Habsburgse periode belichten we een aansluitend moment van internationale betekenis: de stad als hoofdplaats van de katholieke kerk in de Zuidelijke Nederlanden. Deze inhoudelijke verbreding stelt ons in staat om een groter deel van onze collectie voor het publiek te ontsluiten.
We blijven site specific werken, tonen objecten en vertellen verhalen op plaatsen die relevant zijn voor het ontstaan ervan. Voor de baroklijn zijn dit de Mechelse historische kerken, die tot de mooiste barokarchitectuur uit de Nederlanden behoren. In nauwe samenwerking met de Mechelse cultuur- en erfgoedsector en de lokale erfgoedgemeenschappen ontsluiten we die verder. We schenken daarbij bijzondere aandacht aan een niet-christelijke blik op dit rooms-katholieke erfgoed: op welke manier kunnen we deze objecten en verhalen laten spreken tot mensen met een andere culturele en religieuze achtergrond of tot mensen die niet meer vertrouwd zijn met de christelijke traditie?
Naast de historische ontstaanscontext maken we ook duidelijk hoe kunstvoorwerpen bestaan los van de plaats en tijd waarvoor ze gemaakt zijn, hoe ze doorheen hun overleveringsgeschiedenis tot op de dag van vandaag voor andere mensen altijd weer nieuwe betekenissen kunnen krijgen. Hedendaagse kunstenaars en makers zijn voor ons een essentiële partner om onze twee themalijnen in een dialoog tussen heden en verleden te vertellen. Tegelijk willen we het blanke, vaak erg elitaire Europese perspectief doorbreken van waaruit het culturele verhaal van Mechelen in het verleden is verteld. In onze museale presentaties, onze publieksbemiddeling en onze digitale platformen geven we de meerstemmigheid aan verhalen en perspectieven van onze potentiële bezoekers op de thema’s en objecten die in ons museum centraal staan een plaats.
Als eerste proeve voor de uitwerking van onze themalijnen de komende jaren richten we de vaste opstelling van het Hof van Busleyden tegen begin 2024 grotendeels opnieuw in. Vanuit het overkoepelende concept ‘Thuis in Bourgondisch Mechelen’ stroomlijnen we het museumverhaal meer en bouwen het helder op. We richten ons tegelijk op een groter en diverser publiek. Zo integreren we bijvoorbeeld niet-Europese stukken in de opstelling, zowel historisch als hedendaags. We laten bezoekers op verschillende manieren naar een schilderij kijken en leiden hun blik naar de marge van het kunstwerk.
Ter gelegenheid van de heropening van het museum worden ook de museumtuinen heraangelegd tot een uitnodigende groene plek van rust en inspiratie naar zestiende-eeuws model. Breed en divers publieksbereik vormen ook de leidraad bij de uitwerking van de tentoonstellingen en museale presentaties, zowel fysiek als digitaal, die we de komende jaren uitwerken, onder andere rond Lucas en Maria Faydherbe, de Orde van het Gulden Vlies, de kunstcollectie van Antoine Perrenot de Granvelle, raadsels en het verborgene in de cultuur van de renaissance, Bourgondisch tafelen en de betekenis van Mechelen tijdens de 16e en 17e eeuw vanuit mondiaal perspectief bekeken.