Mechelen Meubelen 2.0

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Mechelen Meubelen 2.0

Een bloemlezing van 15 jaar recente meubelontwerpen

Hof van Busleyden - 26 februari tot 23 maart 2014

De opleiding meubelontwerp aan de Thomas More hogeschool te Mechelen is tot op heden de enige ontwerpopleiding in België die zich toespitst op de meubelsector. Ze heeft de ambitie om de Mechelse meubeltraditie voort te zetten. Opgestart in 1999 bestond de opleiding in 2014 reeds 15 jaar.

De combinatie van productgericht ontwikkelen (productontwerp) en ruimtelijk denken (architectuur) vormt de biotoop voor deze opleiding tot meubelontwerper. De opleiding stimuleert de samenwerking tussen ontwerpers, ambacht, industrie en hoogtechnologie. Vanuit deze eigenheid behaalden hun studenten en alumni reeds vele prijzen en verwierven ze een grote waardering vanuit het werkveld. 

 

 

Mechelen en de ontwerpopleidingen op campus Lucas Faydherbe werkten tesamen aan deze interessante gelegenheid om de 'recente Mechelse meubelgeschiedenis' te presenteren in de recente uitbreiding van het Museum Hof van Busleyden. Een dergelijk initiatief paste perfect in het kader van het lopende onderzoek naar de mogelijke betekenis, de vernieuwde werking en de invulling van een stadsmuseum in Mechelen.

Deze tentoonstelling werd gekoppeld aan de internationale week van het GIDE-project (Group for International Design Education), die dat jaar in Mechelen doorging.

 

www.mechelenmeubelen.be 

www.vomo.be