Luister naar onze topstukken

Onze kunstwerken hebben elk een ongelofelijk verhaal te vertellen. Voor onze museumpodcast lieten Dirk De Wachter, Jurgen de Bruyn en Patrick De Rynck hun verbeelding los op de topstukken in het museum. 

 

Mechelen in crisis, Patrick De Rynck 

Begin augustus 1546. Mechelen beheerst het nieuws. Waarom, dat vertelt historicus Patrick De Rynck je aan de hand van De ontploffing van de Zandpoort. Je vindt het schilderij in een van de eerste ruimtes in het museum.

 Lees meer over dit schilderij bij onze topstukken

 

Waarschuwing voor de liefde, Jurgen de Bruyn

De complexe leef- en gevoelswereld van Margareta van Oostenrijk is moeilijk in woorden te vatten. Kunstenares Anne-Mie van Kerckhoven bouwde Plus Nulz Regretz op rond het werk Vrouw Minne smacht over mannenharten.

 Verdiep je verder in dit werk

 

Een societyclub avant la lettre, Patrick De Rynck 

Zichtbaar trots poseert deze vaandeldrager voor een portret. De schuttersgilde van Mechelen stond mee in voor de veiligheid van de stad. Maar ook voor feesten en blijde intredes dosten ze zich uit, zoals hier.

 

Het portret van deze kolvenier werd wellicht pas na zijn dood geschilderd. Waarom, dat lees je hier.

 

De nonkel-beeldhouwer, Dirk De Wachter

Lichtjes nostalgisch denkt Dirk De Wachter terug aan zijn nonkel, die beeldhouwer was in Mechelen. Een echte stielman, zoals ze nog weinig bestaan.

Zit er toekomst in de rol van begijn? Dirk De Wachter

Ze spreken tot de verbeelding, de begijntjes die eeuwenlang in Vlaanderen leefden. Worden onze steden in de toekomst terug plaatsen met groepen die zich verzamelen en zo een nieuw stadsweefsel vormen?

 

Macht voor dummies, Patrick De Rynck

1517, Karel wordt koning van Spanje. Hij is dan zeventien jaar. Dit schilderij kreeg een plek in het Mechelse stadhuis. Niet toevallig. 

 

Meer weten over onze topstukken? Check dan zeker onze 25 topwerken online en verbaas vriend en vijand tijdens een geanimeerd digitaal gesprek.