hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

Laatste Besloten Hofje maakt expo Museum Hof van Busleyden compleet

Vanaf vandaag is het zevende en laatste Besloten Hofje uit de collectie van Museum Hof van Busleyden te zien in het museum. Na jarenlange restauratie is het Besloten Hofje van Daniël en de Leeuwenkuil eindelijk klaar.

Bezoekers konden het Hofje al gedeeltelijk zien tijdens de tijdelijke expo It almost seemed a lily, waarin de Besloten Hofjes in dialoog gingen met het werk van Berlinde De Bruyckere. Het Hofje was toen volledig ontmanteld. De voorbije twee maanden stelden de restauratoren het opnieuw samen. 
 
Daniel en de leeuwenkuil
 
Het Hofje toont het bijbelverhaal van Daniël in de Leeuwenkuil, omgeven door bloemen en dieren, wassen zegels, papieren rolletjes, inscripties en ornamenten. Het Besloten Hofje dat vanaf vandaag te zien is in het museum, is uniek en vertoont heel wat verschillen met de andere Hofjes. Zo is het veel kleiner van formaat, al is het artistiek erg hoogstaand. De twee sculpturen aan weerszijde van Daniël zijn uit albast vervaardigd, niet uit hout. Nog in tegenstelling tot de andere zes is dit Hofje niet omgeven door een hek, hoewel het er ooit wel geweest kan zijn. Het Hofje kan gesloten worden met twee beschilderde zijluikjes met daarop de heilige Petrus en Johannes de Evangelist.  
 
collage
 
“Na 7 jaar studie en conservatie-restauratie zijn de Besloten Hofjes van de Mechelse gasthuiszusters weer alle 7 herenigd. Samen herbergen ze een schat van 1110 zijden bloemen en planten”, zegt Joke Vandermeersch, hoofdrestaurator Besloten Hofjes. “Daniël en de Leeuwenkuil toont een gedetailleerde tuin met opvallende fauna zijn kleine vogels, slakken, spinnen en zelfs een minuscule eekhoorn te zien. Haalde de animatiefilm Ice Age hier de mosterd? Vast niet, maar zoals de computeranimatie bijdroeg aan een meer realistische filmervaring, hebben de zestiende-eeuwse Hofjes de tuinimitatie in zijde tot een ongeëvenaard hoogtepunt gebracht.”