hvb-web-07-medium-.jpg

Kinderen van de Renaissance - het verhaal van de curator

Curator Samuel Mareel geeft je een unieke kijk op de samenstelling van de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance. De lezing duurt ca. 1 uur. Je kan ze boeken in zaal Dodoens of op je eigen locatie.  Combinatie met een museumbezoek (vrij bezoek of met gids) behoort ook tot de mogelijkheden.

Mechelen was aan het eind van de 15de en het begin de van de 16de eeuw een rustige, welvarende hofstad, die zich doorgaans loyaal opstelde tegenover het Bourgondisch-Habsburgse gezag. Dit maakte het tot een ideale plaats voor de opvoeding van vorstenkinderen. Drie generaties, waaronder Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en Karel V brachten hun kindertijd door in de Dijlestad. Ze werden er klaargestoomd om een vooraanstaande rol te spelen aan de belangrijkste Europese hoven.

De prinselijke opvoeding was gericht op een mengeling van ridderlijke gebruiken en nieuwe humanistische ideeën. Ze was in handen van prominente schrijvers en filosofen, zoals Olivier de la Marche en Desiderius Erasmus. Topkunstenaars als Jan Gossart maakten van de kinderen portretten, die tot de vroegste behoren in de Europese schilderkunst. Als speelkameraadjes werden adellijke kinderen aangetrokken van doorheen Europa. De latere Engelse koningin Anne Boleyn is de bekendste. Op die manier werd  in Mechelen het toekomstpad uitgetekend van het ‘Huis Habsburg’, dat het de komende eeuwen voor het zeggen zou krijgen op de halve aardbol.

 

Over de spreker

Dr. Samuel Mareel is de curator van Museum Hof van Busleyden in Mechelen en is als gastprofessor tevens verbonden aan de vakgroep letterkunde van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de literatuur, kunst en cultuur van de Bourgondische en vroeg-Habsburgse Nederlanden. Hij promoveerde in 2007 aan de Universiteit Gent op een proefschrift over de literaire productie ter gelegenheid van stedelijke feesten ter ere van het Bourgondisch-Habsburgse vorstenhuis in Vlaanderen en Brabant. Hij is curator van de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance.

 

PRAKTISCH

Lezing in het museum, zaal Dodoens
maximumcapaciteit: 100 personen

duurtijd – 60 minuten
kostprijs – 150 euro voor de lezing

Combinatie lezing & vrij museumbezoek
duurtijd – 60 minuten lezing + vrij bezoek
kostprijs – 150 euro voor de lezing + 10 euro per persoon   

Combinatie lezing & rondleiding
duurtijd – 60 minuten lezing + 60 minuten rondleiding
kostprijs – 150 euro voor de lezing + 10 euro p.p. + 80 euro/gids (max. 20 p/gids)

Lezing op een andere locatie
duurtijd – 60 minuten
kostprijs – 150 euro voor de lezing + verplaatsingsonkosten

mogelijkheid tot het kopen van museumvouchers voor een later bezoek

 

RESERVATIE

Vul het webformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.