_dsc2936berlindedebruyckere-mirjam-devriendt-large-.jpg

It almost seemed a lily - Berlinde De Bruyckere

It almost seemed a lily

Berlinde de Bruyckere
15 december 2018 – 12 mei 2019

 

Hedendaags kunstenaar Berlinde De Bruyckere (°1964, Gent) maakt in 2016 voor het eerst kennis met de wonderlijke Besloten Hofjes. De fragiliteit en schoonheid van deze zestiende-eeuwse retabelkastjes grepen haar onmiddellijk aan. De honderden fijn uitgewerkte zijden bloemen in alle fases van groei en verval deden haar denken aan de uitgebloeide lelies die ze thuis in deze verschillende stadia nauwkeurig gefotografeerd had. De gevallen bloemblaadjes vertonen voor De Bruyckere gelijkenissen met de tere menselijke huid, een thema dat vaak terug komt in haar  oeuvre. De bloem kreeg een centrale rol in de reeks It Almost Seemed a Lily waaraan de kunstenares in 2017 begon te werken. De lelie kent veel religieuze interpretaties, maar wordt ook vaak als metafoor in de mythologie van de oudheid gebruikt. De titel van de reeks leende De Bruyckere van de mythe van Apollo en Hyacinthus uit de Metamorfosen van Ovidius. 

EXPO It almost seemed a lily - Berlinde De Bruyckere

Met deze tentoonstelling in Museum Hof van Busleyden confronteert De Bruyckere de serie met de 16de-eeuwse Besloten Hofjes, die als topstukken een vaste plek in dit museum hebben gekregen. Deze gesloten tuintjes verbeelden een toevluchtsoord, een miniatuurparadijs dat afgeschermd is van de invloeden van de buitenwereld. De lelies uit de reeks van De Bruyckere stralen door hun textuur zowel tederheid als ruwheid uit.  De serie sculpturen in textiel, ijzer en was zijn omkaderd door 18de-eeuwse eiken vloerplanken uit de woning van de kunstenares, getekend door de voetstappen van de voorbije eeuwen. Alle elementen in de kabinetten van De Bruyckere dragen een speciale betekenis in zich en samen maken ze een nieuw verhaal, over het verleden en de toekomst, over schoonheid en verval.

It Almost Seemed a Lily is de eerste solotentoonstelling van Berlinde De Bruyckere in België sinds 2014. Enkele werken uit de reeks waren reeds  te zien in Palazzo Fortuny tijdens de Biënnale van Venetië, Art Basel, Manifesta en in het Sara Hildén Art Museum (Finland). 

Berlinde De Bruyckere is vanaf 9 mei ook te zien in PARCUM Dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur.

Expo in samenwerking met KU Leuven, met steun van de Koning Boudewijnstichting Fonds Baillet-Latour

 

PRAKTISCH

Prijs voor de expo is inbegrepen in het museumticket. 

Rondleidingen met gids zijn mogelijk voor groepen tot 20 personen (per gids), meer informatie vind je hier.

Als individuele bezoeker ben je ook van harte welkom op de wekelijkse instaprondleiding op zondag om 11u. Je betaalt dan gewoon je inkomticket + 5 euro voor de gids ter plaatse. Schrijf je hier alvast in.