Het museum als Common Ground

Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Twee maanden na de tentoonstelling Glas 2017 keert het IKA terug naar het museum. Dit keer met een ambitieus project! Common ground = 87 studenten uit 5 scholen x juweelkunst.

Met  de titel ´Common Ground` als uitgangspunt  zijn maar liefst 87 studenten van IKA Mechelen, KASKA DKO Antwerpen, RHoK Etterbeek, SASK Sint-Niklaas en Academie Haspengouw Sint Truiden, geselecteerd om hun juweel ontwerpen te tonen in Museum Hof van Busleyden.
 
Common GroundKunstenaars zijn soms net mensen en ieder heeft weer een andere visie en interpretatie op de inhoud van deze woorden. Gaat het hier over materie of reden? Over eigendom of gemeenschap? Openbaar of prive? Om al maar enkele opvattingen te noemen. Laat daar een goede dosis materie kennis en een creatieve geest op los en je krijgt juwelen, of misschien zijn ze zelfs wel sculpturen te noemen! Zeker aangezien sommige stukken nog onmogelijk lijken om te dragen. Zo groot, zwaar of juist zeer fragiel. 
 
Common Ground
Maar dan ligt de moeilijke taak bij de docenten van het samen laten komen van deze individuele geesten tot een coherent geheel. Een tentoonstelling waarin elk stuk zijn moment zal krijgen om te pronken. Geen eenvoudige taak, gezien de verscheidende materialen die gebruikt zijn. Denk maar aan zilver, plastic, marmer, stof en zelfs beenderen! Het ene sieraad vraagt om een luchtige en transparante opstelling en de ander net om beslotenheid en intimiteit. 
 
Common GroundNa dagen piekeren, kijken, schuiven en toch nog eens schuiven wordt er besloten over een basis opstelling van grote glazen vitrines, sokkels, tafels en kasten waarin de werken individueel het best tot hun recht kunnen komen. En dan is het moment zo ver dat ieder stuk met zorgvuldigheid geplaatst kan worden. Hierin wordt door de docenten een keuze gemaakt om, onder andere, het ene stuk als contrast tegen het andere te tonen of stukken met een ander concept samen te plaatsen omdat er toch wel een overeenkomst blijkt tussen de een en de ander. 
 
Common Ground 
Het volledige resultaat kan je vanaf 31 augustus, gratis!, komen bewonderen. Kom dus zeker langs om kennis te maken met deze verzameling diverse en unieke universums waarbij het museum fungeert als common ground.
 
De docenten: Anja Baelus, Guy Clasessens, Annemie De Corte, Silke Fleischer, Kathleen Frisson, Max Gielis, Lydia Scheelen, Hilde van Belleghem en Peter Vermandere.
 
(door Paulien Föllings)