Grote Prijs Ernest Albert

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

20 maart - 25 mei 2021

De Garage

Op 20 maart 2021 kende de stad Mechelen de Grote Prijs Ernest Albert toe aan Nadia Naveau. De tweejaarlijkse prijs wordt om de beurt toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst/vrije grafiek. 

Winnaar van de Grote Prijs 2021

Nadia Naveau (°1975 - leeft en werkt te Antwerpen) mengt klei, keramiek, hout, gips, plasticine en gevonden objecten tot beeldhouwwerk dat zich beweegt tussen traditie en eigentijdse beeldelementen. Die combinatie komt terug zowel in de manier waarop ze haar materialen kneedt, als in haar collage-achtige composities met referenties naar de kunstgeschiedenis en populaire media. Vaak vertrekkend van figuratie, abstraheren de vormen en ontstaat er speelruimte tussen Naveaus hand en haar oog voor humor en absurditeit.

De jury kende ook Eervolle Vermeldingen toe aan Maika Garnica (°1992) en Willem Boel (1983), twee kunstenaars waarvan men vond dat ze op een boeiende wijze de grenzen van de discipline aftasten. Beide kunstenaars staan aan het begin van een beloftevolle artistieke carrière. De jury hoopt dat deze 'eervolle vermelding', waaraan geen geldprijs is verbonden, als een blijk van geloof en waardering wordt gezien en kan bijdragen aan een grotere bekendheid.

Over de Prijs Ernest Albert

De Prijs is genoemd naar Ernest Albert (1900-1976), kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Mechelen. De prijs wordt gefinancierd door het legaat dat mevrouw Marcelle Breugelmans, weduwe van de heer Ernest Albert, ter nagedachtenis van haar man schonk aan de Stad Mechelen.

Met een geldbedrag van €7500 is de Grote Prijs Ernest Albert een van de belangrijkste kunstprijzen in België. De kunstprijs staat open voor professionele beeldende kunstenaars (geboren, woonachtig, gestudeerd of werkend in België).

Voor de huidige editie Beeldhouwkunst werd opnieuw een recordaantal dossiers ingediend. Niet minder dan 145 kunstenaars dongen mee naar een selectie, een verdubbeling ten opzichte van 2014.

De jury, samengesteld uit Anton Cotteleer (winnaar van de Prijs Beeldhouwkunst in 2014), Bart Eyckermans (kunstenaar en lid van het Comité Ernest Albert), Elleke Frijters (kunstenaar en docent Beeldhouwkunst aan de Academie Mechelen), Koen Leemans (curator hedendaagse kunst De Garage/Hof van Busleyden) en Eva Wittocx (afdelingshoofd hedendaagse kunst en senior curator van het M – Museum Leuven), onder het voorzitterschap van Hans Martens (directeur Academie Mechelen) selecteerde 15 kunstenaars die uitgenodigd werden om werk tentoon te stellen in De Garage.

Tentoonstelling in De Garage

De laureaten tonen hun werk tijdens de tentoonstelling die loopt van 20 maart tot 25 mei in De Garage. 

Grote Prijs Ernest Albert 2021: Willem Boel, Tramaine de Senna, Yannick Ganseman, Maika Garnica, Frederic Geurts, Daan Gielis, Athar Jaber, Mehdi-Georges Lahlou, Warre Mulder, Nadia Naveau, Karl Philips, Marius Ritiu, Caroline Van den Eynden, Emmanuel Van der Auwera, Katleen Vinck.

De Grote Prijs Ernest Albert is een organisatie van het Comité Ernest Albert in samenwerking met de Stad Mechelen, De Garage/Museum Hof van Busleyden en de Academie Mechelen.

 

Praktisch

Ga naar de website van de Prijs Ernest Albert