Cindy Wright | Eye to eye

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Museum Hof van Busleyden

01.12.2020 - 17.01.21

In de ondergrondse exporuimte presenteert Cindy Wright Eye To Eye, een reeks van tien houtskooltekeningen van evenveel schedels uitgevoerd op groot formaat. Een elfde, nog grotere tekening vervolledigt de serie als een synthese van de tien individuele schedels. De thema’s als verval, eindigheid en kwetsbaarheid vormen een rode draad doorheen het werk van de kunstenares. Ze leunt daarmee aan bij de zeventiende-eeuwse schildertraditie in Europa, waarin stillevens diezelfde thema’s omvatten. 

De stillevens van Cindy Wright maken ook indruk om andere dan hun louter formele en esthetische kwaliteiten. Ze dragen steeds ook een wezenlijke maatschappelijke en ecologische bezorgdheid in zich. Via haar werk stelt ze ethische vragen over onze menselijke vergankelijkheid en fragiliteit, onze omgang met de dood, over de toekomst van onze samenleving en van de planeet waarop we leven.

De nieuwe reeks van Cindy Wright vormt ook de aanleiding voor Museum Hof van Busleyden om de schedel en zijn betekenis verder uit te diepen. Samen met de kunstenares staan de curatoren stil bij drie kunstwerken uit de opstelling van het museum: het portret van de Heilige Hiëronymus, een beeltenis van de rouwende Margareta van Oostenrijk en de kwetsbare Besloten Hofjes. Ze nodigen de bezoeker uit om met een andere blik te gaan kijken naar deze meesterwerken uit de vroege zestiende eeuw en het taboe rond sterfelijkheid te doorbreken.

De expo in 360 graden

Wil je deze tentoonstelling herbeleven? VR-Horizon maakte een 360° impressie van deze bijzondere expo.

Bij deze expo verschijnt ook een kunstenaarspublicatie en editie uitgegeven door Stockmans Art Books en te koop in de museumshop.

Bekijk de expo in 360°