Erfgoedprojecten

Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Jubileumexpo Kantclub Etterjefke & Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs

16.12.2021 – 09.01.2022

Op de zolder van Museum Hof van Busleyden

Van historische ambachten tot verenigingen vandaag. Duik in de rijke geschiedenis van beide ambachten, en maak kennis van met de 21e eeuwse beoefenaars.

Kantclub Etterjefke v.z.w. beoefent met enthousiasme de techniek van het kantklossen. Naast het opleiden van nieuwe leden en het geven van demonstraties verdiepen ze zich in de meer complexe kantsoorten zoals de befaamde Mechelse kant. De vereniging viert met deze tentoonstelling haar 20-jarig bestaan.

Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs v.z.w., opgericht in 2010, wil de kunst van marqueterie levend houden en door middel van demonstraties de interesse in deze bijna vergeten techniek aanwakkeren.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen beide verenigingen en Erfgoedcel Mechelen.

Workshops

Voor beide ambachten worden er gratis workshops georganiseerd. Reserveren is verplicht.

Kant

Marqueterie

 

Tickets

De tentoonstelling is de eindhalte in het vaste museumparcours van Museum Hof van Busleyden. Een ticket voor het museum in de periode van 16 december t.e.m. 9 januari geeft je toegang tot Jubileumexpo Kantclub Etterjefke & Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs.

Boek hier je tickets

 

Soirée MuzE

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE telt vier lezingen en heeft een centraal thema als rode draad.

 

Erfgoeddag

Erfgoeddag is dé feestdag voor iedereen die cultureel erfgoed een warm hart toedraagt. Musea & Erfgoed Mechelen coördineert deze dag in Mechelen en de regio.

 

Torens aan de Dijle

Mechelen, sinds 1559 zetel van het aartsbisdom, bezit een schat aan religieus erfgoed. Verspreid over de Mechelse binnenstad liggen vier gotische en vier barokke kerken. Deze architecturale parels zijn bovendien verzamelplaatsen van prachtige kunstschatten. Toch zijn de kerken geen musea, maar ruimtes met een heel eigen, intieme sfeer. Elke kerk is natuurlijk vooral verbonden met zijn eigen geschiedenis. Ontdek ze alle acht!

 

Vrijwilligerswerking

In 2006 richtte Erfgoedcel Mechelen een vrijwilligerspool op, die vandaag zo’n 45 leden telt. De vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor uiteenlopende taken en projecten.