Een Hollander in Mechelen

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Een Hollander in Mechelen

Op citytrip in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Hof van Busleyden - 30 april tot 26 juli 2015

Welkom in Mechelen, een bruisende stad in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden! Sinds de Nederlandse vorst hier met de scepter zwaait, waait er een frisse wind door onze stad. Ontdek welke gevolgen dit heeft voor de gewone Mechelaar tijdens een boeiende citytrip.

Deze tentoonstelling nam je mee terug naar de periode tussen 1815 en 1830, toen België en Nederland één staat waren onder Koning Willem I. Aan de hand oude tekeningen en schilderijen brachten we het oude stadscentrum, rijk aan architecturale parels en authentieke ambachtspanden, terug tot leven.  Je leerde over ons katholiek verleden en maakte kennis met de nieuwste trend uit die tijd: het protestantisme.  Faits divers verscholen in krantenberichten, spotprenten,  dagboeken en kronieken illustreerden de grote geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in het kleine Mechelen.

 

 Hollander in Mechelen

 

Voor de kleinste bezoekers tot 12 jaar was er een zoektocht door de expo. Met een koffertje en een reeks leuke opdrachten in de hand konden ze met hun ouders mee op pad tijdens deze reis naar het verleden. Als ze de opdrachten goed uitgevoerd hadden, kregen ze nog een lekker Hollands souvenir mee naar huis.

Deze tentoonstelling kaderde in het project Hollandse Maatjes.