
Onderzoeksproject DigiBou
Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.
Onderzoeksproject DigiBou: Een digitale toekomst voor de Bourgondische erfenis
Museum Hof van Busleyden en het Stadsarchief van Mechelen beheren een uitgebreide collectie met een link naar de Bourgondische periode. In november 2021 startten we de zoektocht naar de beste manier om de digitale data te ontsluiten, te verwerken en ze te publiceren voor studie en onderzoek. Het project ging van start onder de naam DigiBou met als doel onze Bourgondische erfenis een zekere en duurzame digitale toekomst te bieden.
Keuze van kernstukken
Als eerste stap selecteerden we bijna 2000 objecten en documenten met een link naar de Bourgondische erfenis. Hetzij uit de Bourgondische en vroeg-Habsburgse periode (1369-1585), hetzij uit de periode van de ‘Bourgondische revival’ (19-20ste eeuw), hetzij hedendaagse kunst met Bourgondië als inspiratiebron (21ste eeuw). We verfijnden de lijst tot 150 van de belangrijkste objecten en documenten. Daarna selecteerden we op basis van een matrix 50 zogenoemde ‘kernstukken’. Zij vormen voortaan de hoeksteen van onze DigiBou collectie.
Een van die kernwerken uit dit project is de Openingszitting van het Parlement van Mechelen van schilder Jan Coessaet. Dat werk is opnieuw te bezichtigen in de vaste opstelling vanaf het najaar van 2023.
Digitale relaties aanknopen
Bijzonder aan dit DigiBou-project is hoe we omgaan met data. Voor het eerst leggen we digitale relaties tussen verschillende stukken. De aparte gegevens worden niet langer als een klein stukje data gezien, maar als deel van een groter geheel. Door relaties en associaties tussen de datastukjes te leggen, kunnen we zo een netwerk van data uitbouwen. Denk maar aan ontwerpschetsen en documenten die we kunnen linken met een uitgevoerd schilderij uit onze collectie, maar ook aan de locatie en de daaraan verbonden stukken. Dankzij de links kunnen we associaties benoemen: objecten en documenten, personen en instellingen, gebeurtenissen en concepten, locaties. Die associaties zorgen ook voor andere vertrekpunten om nieuwe verhaallijnen in het museum en het stadsarchief uit te tekenen.
Partners van het Digibou onderzoeksproject
Voor dit project werken we nauw samen met Stadsarchief Mechelen, Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent), M Leuven, Musea Brugge, KMSKA, Wikimedia België, Musea en erfgoed Antwerpen (Museum Mayer van den Bergh en Dienst collectiebeleid). Datable is onze technische partner. DigiBou kwam tot stand dankzij de projectsubsidie Inhaalbeweging voor digitale collectiedata uit het Relanceplan Vlaamse Veerkracht.