hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

De technologie van het zwart verven in de vroegmoderne tijd

De technologie van het zwart verven in de vroegmoderne tijd

27 februari 2020

20u - Zaal Dodoens 

 

Het procedé om textiel zwart te verven was complex en arbeidsintensief. Dit verklaart de kostbaarheid en de status waarmee de zwarte kleur verbonden werd. Er is in de natuur namelijk geen enkele plant of mineraal die textiel op een duurzame manier zwart kan maken. Niettemin ontwikkelden zich verschillende manieren om toch deze kleur te bekomen.

 

De verschillende procedures leidden tot verschillende intensiteiten van zwart. Door de complexiteit van de kleurmethode was het zwartverven een dure aangelegenheid. Dit leidde ertoe dat ververs de strenge voorschriften van de overheid niet altijd even nauw opvolgden. Het was bijvoorbeeld verboden om ingrediënten zoals ijzerslijp, ijzervijlsel en hamerslag te gebruikten voor het verven van wol. Voor het verven van zijde daarentegen waren deze ingrediënten wel toegelaten.

 

Om het productieproces van de textielververij te begrijpen, is het bestuderen van louter geschreven bronnen niet voldoende. De technologie of  ‘de wetenschap van het proces van het maken’ vormt een belangrijk onderdeel  van onze kennis, en geeft waardevolle informatie over het verversambacht en de gebruikte ingrediënten. Om te achterhalen of de ingrediënten in de historische recepten wel degelijk gebruikt werden door de ververs, was er nood aan goed bewaarde historische zwartgeverfde textielen. Belangrijk waren ook een aantal stalenboeken en handelscorrespondentie uit vijf Belgische archieven, daterend van 1650 tot 1850.

 

Natalia Ortega Saez is doctor assistent aan het departement erfgoed aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek focust zich op historische recepten en reconstructies. Tevens onderzoekt zij welke degradatiefenomenen er kunnen ontstaan wanneer bepaalde  ingrediënten en technieken gebruikt worden. Materiaalkarakterisatie, degradatie en conservatie zijn de speerpunten van haar onderzoek.

 

Koop hier je ticket