De 25 werken die je gezien moet hebben | 18

Vanaf maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie. De vaste opstelling is op dit moment niet toegankelijk. Lees meer over de restauratie.

Plechtige openingszitting van het Parlement van Mechelen 

Jan Coessaet (toegeschreven aan)

1587?

 

 

De vijfenveertig in scharlakenrood getooide heren op dit schilderij vormen samen het Parlement van Mechelen, destijds het hoogste rechtscollege in de Nederlanden. Ze bevinden zich in de bovenzaal van het Mechelse Schepenhuis, waar de Grote Raad van Mechelen (de opvolger van het Parlement) tot 1616 zitting houdt. De sessie wordt voorgezeten door de Bourgondische hertog Karel de Stoute, die het Parlement eind 1473 oprichtte. Als een soevereine vorst draagt hij een kroon en een met hermelijn afgezoomde mantel.

Dit schilderij wordt toegeschreven aan de Mechelse schilder Jan Coessaet en gedateerd in 1587. Dit zijn echter hypotheses. Het werk is wellicht een stuk jonger dan de voorstelling die erop wordt afgebeeld. De stijl is archaïserend en de schilder heeft duidelijk niet geprobeerd om de afgebeelde figuren realistisch weer te geven. Wel zijn hun namen en (in het Frans) hun functie weergegeven.

Dit schilderij hing zeker vanaf het eind van de 17de eeuw in de voorzaal van de Grote Raad in het Hof van Savoye. Er bestaan verschillende versies van, onder andere in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel en in de Franse Nationale Bibliotheek.
 

 

___

 

FICHE

 

Titel: Plechtige openingszitting van het Parlement van Mechelen onder Karel de Stoute (1474)

Objectnaam: schilderij

Vervaardiger: Jan Coessaet (toegeschreven aan)

Datering: 1587?

Materiaal: olieverf op paneel

Afmetingen: 149 x 476 cm

Inventarisnummer: S0615 
 

BIBLIOGRAFIE

Pierre Cockshaw en Georges Dogaer, ‘La valeur historique des représentations du Grand Conseil établi sous Charles le Téméraire à Malines’, Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen 77(2) (1973): 27-46.

Paul De Win, ‘Een hoogste rechtscollege voor de Nederlanden’. In: Samuel Mareel (red.), Roep om rechtvaardigheid. Recht en onrecht in de kunst uit de Nederlanden, 1450-1650. Veurne: 2018: 196-199.

Paul De Win, 'Het monumentale schilderij 'Plechtige openingszitting van het Parlement van Mechelen onder Karel de Stoute' (1474). Weinig zekerheden, veel vraagtekens en een hypothese', Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen 122 (2018): 17-53.

L.Th. Maes, Het Parlement en de Grote Raad van Mechelen. Mechelen, 1949.

 
 
 

___

 

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen bij dit stuk? Neem contact met ons op.