hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

De bouw van het Predikherenklooster tussen 1655-1793

De bouw van het Predikherenklooster tussen 1655-1793

10 oktober 2019

20u - Zaal Dodoens 

 

JaenenIn 2012 werd het Predikherenklooster, toen in erg ruïneuze toestand, onderworpen aan een bouwhistorische studie op basis van literatuur-, archief- en in situ onderzoek. De onderzoekresultaten en het bouwhistorische verhaal komen tijdens deze lezing op een chronologische wijze aan bod.

Eerst belichten we de bouw van het Predikherenklooster tussen 1655 en 1793. De focus ligt hier op de aankoop van de gronden aan de voormalige Kerkhofpoort in de 17e eeuw, de verschillende bouwfasen van de kloostersite en de functies van de gebouwen en ruimten gerelateerd aan de levenswijze van de Predikheren. Het tweede deel gaat dieper in op de militaire inname van de kloostersite tussen 1809 en 1975. We zoomen in op de periode waarin het klooster als hospitaal en de kerk als arsenaal werd gebruikt en wanneer de verschillende ruimten heringericht werden als klaslokalen.

Het klooster, met zijn vier vleugels rondom een vierkante binnenplaats, en de barokkerk die de aanvankelijke kapel verving, getuigen van hun veelzijdige, bewogen geschiedenis.   

 

Marieke Jaenen is licentiaat kunstwetenschappen en archeologie (VUB) en heeft een Master in Conservation of Monuments and Sites (RLICC- KU Leuven) en een Master in Cultuurwetenschappen (VUB). Behalve als zelfstandig bouwhistorica werkte zij ook als wetenschappelijk onderzoeker aan de KU Leuven en de Artesis Hogeschool. Tussen 2009 en 2018 was zij assistent aan de Master Erfgoedstudies van de UA. Om zich verder te specialiseren in de erfgoedzorg volgde zij een ICOMOS-workshop over ‘20Th Century World Heritage’ in Chandigarh (India) en een training course ‘Conserving Modern Architecture’ aan de Getty Conservation Institute in Los Angeles (US). Sinds 2018 is zij terug voltijds actief als zelfstandig bouwhistorica.

 

Koop hier je ticket