hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

Berlinde de Bruyckere en de Besloten Hofjes. Een dialoog

Berlinde de Bruyckere en de Besloten Hofjes. Een dialoog 
Donderdag 9 mei 2019
20.00u - Zaal Dodoens
 
 
Berlinde de BruckereBerlinde De Bruyckere liet zich inspireren door topwerken uit de collectie van het Museum Hof Van Busleyden: de Besloten Hofjes. Het waren vooral de fragiliteit en schoonheid van deze 16e-eeuwse retabelkastjes die haar aangrepen. De honderden fijn uitgewerkte zijden bloemen in alle fases van groei en verval deden haar denken aan de uitgebloeide lelies die ze thuis in deze verschillende stadia nauwkeurig gefotografeerd had. De bloem kreeg een centrale rol in de reeks It almost seemed a lily, nu te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Hof van Busleyden. 
 
Naast de iconografische verbindingen tussen de 16e-eeuwse retabelkasten en de hedendaagse werken van Berlinde De Bruyckere, hebben de tentoongestelde werken ook een uitgesproken aandacht voor materialiteit met elkaar gemeen. In deze lezing zoomen we in op deze parallellen en op de manier waarop de heel verscheiden werken met elkaar in dialoog gaan. We richten onze blik zowel op de diversiteit aan materialen (dekens, was, dierenhuiden, hout,…) als op de technieken die Berlinde De Bruyckere inzet. 
 
Inge Van Reeth is historica en kunsthistorica. Ze legde zich toe op de hedendaagse kunst en iconografie. Als docente Kunst- en Cultuurbemiddeling is ze verbonden aan de Karel De Grote Hogeschool. Daarnaast werkt ze als freelancer voor De Derde Verdieping, een adviesbureau dat zich richt op het bemiddelen tussen museumobjecten en publiek. 
 
Koop hier je ticket