backtoblack_campagnebeeld_optie2.png

Back to Black

Nieuw in de vaste opstelling van 21 juni 2019 tot 21 juni 2021 
 
Is zwart altijd zwart of zijn er nuances? Zie jij het verschil tussen roetzwart, pekzwart of gitzwart? En waarom noemen wij deze variaties zo? Back to Black gaat op zoek naar de kunsthistorische betekenissen van zwart en onderzoekt met de bezoekers onze huidige beleving van Bourgondisch zwart.
 
claudy jonstraKleur speelde een belangrijke rol in de status van de Bourgondische machthebbers. Zwart riep toen al uitgesproken associaties op, zoals ‘voornaamheid’ of ‘rouw’. Dat zie je in de zwarte, statige kledij op de portretten van prominenten geschilderd door de oude Hollandse en Vlaamse Meesters. Er is echter maar weinig van die historische kleurenkennis overgeleverd. Wat we wel weten is dat kleur veel meer dan enkel een visueel fenomeen was voor de 16e-eeuwse stedelingen. Maakprocessen bespeelden toen alle zintuigen. In de receptenboeken treffen we een tot de verbeelding sprekende kleurentaal aan. Maar hoe rook, klonk of voelde het vakmanschap van de kleurmeesters uit die tijd? Dat probeert Back to Black te achterhalen. Wat als we de Bourgondische kleuren vandaag de dag opnieuw vervaardigen om ze weer te beleven zoals eeuwen geleden? Kunnen hedendaagse kunstenaars de eeuwenoude recepten nog uitvoeren en hetzelfde meesterschap bereiken als toen? En kan dit dan leiden tot inspiratie en nieuw werk? Net zoals in de rest van het museum staat de dialoog tussen heden en verleden centraal.
 
Samen met wetenschappelijke onderzoekers, artistieke partners én de museumbezoekers onderzoeken we de verfpraktijken van toen. De focus ligt op de kleur zwart, vertrekkende van historische receptenboeken en Bourgondische portretten tot de textiele vormentaal van de Nederlandse hedendaagse kunstenaar Claudy Jongstra.
 
Naast de zaal die volledig gewijd is aan Back to Black kom je doorheen het museum nog op twee andere plekken parels uit het project tegen. Drie zwarte mantels van Viktor&Rolf uit hun Spiritual Glamour collectie zullen vanaf 28/11/2019 drie maanden te zien zijn in het museum en in de trappenhal hangt het werk Foundations of Black (2019) van Studio Claudy Jongstra.
 
 
WORKSHOPS
Op 18 en 25 januari kan je deelnemen aan een workshop wol verven. In deze verrijkende workshop leer je zelf echte strengen wol verven in een diepe zwarte kleur. Je maakt je eigen zwarte verfbaden, ziet het effect van pigment op de vezels en krijgt de kans om voluit te experimenteren.
 

 
MEER BACK TO BLACK
 
SOIREE MUZE
Vanaf 14/02 kan je 4 lezingen volgen die helemaal in het teken staan van Back to Black.
 
 
VLOGS
Stagiaire Laura van Kins trakteert jullie op regelmatige vlogs over zwart terwijl ze bij ons haar onderzoek in het kader van Back to Black voert. Klik op the thumbnail voor de video.
 
 
Back to Black vlog 3
 
 
THE RECIPES PROJECT
Wil je graag meer lezen over het fascinerende onderzoek naar het Bourgondische zwart? The Recipes Project publiceerde een reeks blogs van deelnemers aan het project.
 
 
 

 
 
In samenwerking met: het ERC ARTECHNE project (European Research Council), geleid door Sven Dupré (Universiteit Utrecht & Universiteit van Amsterdam), het departement Erfgoed van de Universiteit van Antwerpen, het Rijkserfgoedlaboratorium (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland) en Studio Claudy Jongstra.
 
Met steun van het Koninkrijk der Nederlanden
verve
 
Deze tentoonstelling maakt deel uit van de vaste opstelling en kan dus niet apart bezocht worden.