hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

5 vragen aan ... Cathérine Van den Bossche

De studenten van de afdeling Mode van Ursulinen Mechelen verdiepten zich dit schooljaar in de modetrends uit de Bourgondische periode en brachten deze terug tot leven in hedendaagse ontwerpen.

De resultaten kan je bewonderen in de tijdelijke expo Paint it Black. Hiermee werd er weer een hedendaags luik toegevoegd aan het project Back to Black, nu nog te zien in het museum.

We vroegen Cathérine Van den Bossche, coördinator Mode van de Ursulinen, hoe zij en de leerlingen dit project ervaren hebben.

 

Q: Hoe zijn jullie bij het project Back to Black betrokken geraakt?
A: We zijn tijdens de zomer van 2018 gecontacteerd door Marijke Wienen om opnieuw samen te werken aan het participatieve luik van de tentoonstelling Back to Black. We kenden elkaar reeds van een vorige samenwerking rond de tentoonstelling Zot Geweld/Dwaze Maagd. Ik werd uitgenodigd om in januari 2019 deel te nemen aan een driedaagse workshop bij Claudy Jongstra door Artechne. Hier kreeg ik inspiratie hoe we inhoudelijk met onze studenten aan dit project konden deelnemen. 
 
Q:Wat was voor jullie leerlingen de grootste uitdaging in dit project?
A: De grootste uitdaging voor zowel mezelf als voor de leerlingen was het zwart verven van wollen en linnen stof volgens de historische recepten. Maar het is ons gelukt dankzij de hulp van Natalia Ortega Saez, professor bij de Universiteit Antwerpen. Zij heeft me heel wat extra tips en tricks gegeven. 
 
 

The making of ... Paint it Black

 
Q: Wat hoop je dat de leerlingen meenemen uit deze ervaring?
A: Het fijne is dat de studenten een stukje kostuumgeschiedenis in de praktijk hebben mogen ervaren. Ze hebben ondervonden dat het helemaal niet gemakkelijk is om de kleur zwart te ‘maken’. Ze zullen het Bourgondische paleis waar ze inspiratie haalden voor hun “dress” niet snel vergeten. Ook de styling en realisatie van een echte fotoshoot kunnen ze mee op hun cv zetten.
 
Q: Wat gebeurt er met de silhouetten na de tentoonstelling? 
A: De kledij gaat terug naar de ontwerpers-studenten. Zij beslissen zelf wat ze ermee doen. De foto’s uit de tuin zullen een mooie plaats krijgen in de twee scholen als herinnering aan dit toffe project.
 
Q: Wat is jou persoonlijk het meest bijgebleven van dit project?
A: Toch wel de deelname aan de workshop bij Claudy Jongstra. Ik was erg onder de indruk van het hele onderzoek en de minutieuze historische uitwerking van heel het proces. Ook de setting in Friesland was geweldig. Die ervaring delen met mijn studenten gaf me enorm veel voldoening. Als ik de tentoonstelling bekijk ben ik best trots op hun werk. 
 
 
 
 
De tentoonstelling is nog tot 13 september 2020 te zien in Museum Hof van Busleyden.