5 vragen aan ... Willy Thomas

ARSENAAL/LAZARUS lanceert 'De grond der dingen', een stadsbreed project voor én door Mechelaars. Ook Museum Hof van Busleyden doet mee, maar meer kunnen we hier nog niet over verklappen.

We willen jullie wel alvast warm maken voor dit mooie project en wie kan dat beter dan the leading man, Willy Thomas. 

 

Q: Jullie starten in Mechelen met het project 'De grond der dingen'. Kan je kort uitleggen waar dit over gaat?

A: Onder de noemer 'verbinden en activeren' maakt de 'De grond der dingen' samen met 'the life of Mechelen', deel uit van een tweeledig stadsproject van ARSENAAL/LAZARUS. 
Verbinden doen we met zeven theatershows over de komende 5 jaar. Daartoe richten we een stadsgezelschap van bewoners op, dat voor een doorsnede (leeftijd, gender, afkomst, rijk, arm...) van de Mechelse bevolking kan doorgaan. De leden zijn bereid hun levensverhalen te delen met het publiek. De zeven episodes zoomen in op een bepaalde leeftijdscategorieën van de geboorte tot de eeuwige rust.
Activeren doen we door elke Mechelaar een m2 (grond of oppervlakte) te schenken met de vraag er iets mee te doen dat de gemeenschap ten goede komt.
Dat mag iets nieuws toevoegen zijn of iets veranderen aan het bestaande. Mensen zonder ideeën kunnen hun m2 schenken aan voorstellen die zij goed vinden.
 
Q: Is jullie keuze voor Mechelen er gekomen omdat het jullie ‘thuis’ is of zit er meer achter?
A: De keuze om dit project hier te ontwikkelen heeft deels met onze inplanting te maken. Ook is de schaal van deze stad nog ontvankelijk voor een dergelijk project dat moet drijven op de energie van een dynamiek. Bedoeling is wel om ook mensen te bereiken die te vaak onder de radar blijven of onzichtbaar worden in een dominant weefsel. Via de ontmoetingen bij de theatershows kunnen beelden genuanceerd worden, via het gelijkwaardigheidsprincipe van de m2 kunnen individuen van onderuit deelnemen aan de verwezenlijking van hun eigen omgeving. De intentieverklaring van de Burgemeester om hierbij ook effectief 25.000 m2 ter beschikking te stellen maakt de uitdaging uniek.
 
Q: Denk je dat dit project ook in andere steden zou kunnen werken?
A: Er is geen enkele reden om te denken dat het in andere steden niet zou lukken. Toch denk ik dat de schaal in verhouding staat met de haalbaarheid; hoe groter, hoe complexer. De fijne positieve vibes die hier aanwezig zijn, zijn zeker ook meegenomen. Laten we zeggen dat de omstandheden hier niet slecht zijn en dat het momentum lijkt te kloppen.
 
Q: Waar kijk je het meest naar uit binnen dit project?
A: Het meest kijk ik uit naar de effecten van de onvoorspelbaarheid van het project. We hebben geen idee welk soort voorstellen/verhalen er op ons af komen. Wat de m2 betreft wordt het opvolgen en uiteindelijk kiezen een grote uitdaging. De gelijkwaardigheidsaanpak mag niet onder druk komen te staan.
 
Q: Weet je al wat je gaat doen met jouw vierkante meter?
A: Volgens de regels van het project kom ik niet in aanmerking voor een m2 omdat ik geen Mechelaar ben. Wat me in steden altijd fascineert is, naast het geweld van de steeds voortrazende ontwikkelingen en verandereningen, de aanwezigheid van onveranderlijkheid zoals in dit geval 'de dijle'. Een rivier dwars door de stad die je er nooit kan wegdenken. Zo zou ik wel een stroom van ongerepte natuur door de stad willen dromen. Vierkante meters die we voor de toekomst vrijwaren van iedere impact.
 
Meer weten over 'De grond der dingen'? Bekijk de website.