hofvanbusleyden_copyrighttourismmechelen.jpg

4 miljoen euro voor museum Hof van Busleyden

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen in Mechels Bourgondisch stadspaleis.

collage HvBVanaf het voorjaar 2018 kan je je in het museum Hof van Busleyden in Mechelen laten verwonderen door een van de meest creatieve periodes uit de Vlaamse en Europese geschiedenis: de Bourgondische Renaissance. De restauratie was al even aan de gang en de voormalige woning van de humanist en kunstverzamelaar Hiëronymus van Busleyden krijgt nu ook de steun van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. Als erkend hefboomproject geeft hij via Toerisme Vlaanderen een financiële injectie van 
€ 4.247.210. “We mikken hoog”, zegt Weyts. “Deze nieuwe attractie moet ons structureel versterken als toeristische bestemming en bezoekers uit de hele wereld verleiden.” De middelen worden onder meer ingezet in de museale inrichting en de uitwerking van een unieke belevenis voor alle bezoekers.
 
 
500 jaar geschiedenis 
 
Het Hof van Busleyden dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Hiëronymus van Busleyden, lid van de Grote Raad, een humanist en goede vriend van Erasmus, liet dit Renaissancepaleis voor zichzelf ontwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw bijna volledig vernield. Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw werd het gerestaureerd en kreeg het de functie van museum. In 2010 startte de stad Mechelen met een grondige restauratie van het interieur om dit renaissancepand aan te passen aan de noden en vereisten van een hedendaags museum. Fase 1 voorzag in de bouw van een ondergrondse ruimte, een circulatiezone die de nieuwe museumzaal verbindt met het bestaande gebouw en aangepast sanitair. Deze ondergrondse ruimte werd de laatste jaren gebruikt als expozaal. In 2015 startte fase 2 die ervoor moet zorgen dat het gebouw integraal toegankelijk is voor het publiek en beantwoordt aan de noden van een modern museum. De ruimtes moeten flexibel en multifunctioneel kunnen ingezet worden. Tegelijk moet men ook het binnenklimaat beheersbaar maken en de brandveiligheid optimaal afstellen om de collectie goed te kunnen beschermen. Tot slot moet ruimte worden vrijgemaakt voor de bureaus van de medewerkers. 
 
 
topstukken 
Hoge ambities
 
Stad Mechelen heeft hoge ambities met het vernieuwde museum Hof van Busleyden. Het moet een trendsettende toeristische trekpleister worden, een plaats waar de bezoeker het Bourgondische verhaal echt kan beleven en dit in de context van een van de mooiste nog bestaande stadspaleizen uit de Europese Renaissance. Er wordt gemikt op 110.000 bezoekers per jaar. Deze bezoekers brengen een nieuwe dynamiek naar de stad, onder andere door het stimuleren van lokale ondernemers tot de creatie van Bourgondische producten en activiteiten. Een nauwe samenwerking van Musea & Erfgoed Mechelen (het team achter het museum) en Toerisme Mechelen moet deze doelstellingen waarmaken. “We gaan Mechelen internationaal op de kaart zetten met het museum Hof van Busleyden, een gebouw dat een rol speelde in de Bourgondische renaissance. Keizer Karel heeft in onze stad een groot stuk van zijn kinderjaren doorgebracht en Mechelen was het politieke epicentrum uit de Bourgondische en later Habsburgse periode. Dit prachtig stuk geschiedenis kunnen we zonder schroom claimen”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. 
 
 
Uitkijken naar maart 2018
 
“Noteer ook alvast 23 maart 2018 in uw agenda. Dan openen we het museum met de tijdelijke tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden” besluit schepen Siffer. 
 
Deze tentoonstelling is het sluitstuk van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. De voormalige woning van Hiëronymus van Busleyden is de plek bij uitstek om de fascinerende verhouding tussen kunst en rechtspraak in de kunst uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw onder de loep te nemen.
 
Meer info vind je in de perstekst.